Mohon pengampunan diraja bukan bermakna seseorang itu tidak bersalah, kata Anwar


Perdana menteri berkata beliau percaya mahkamah yang mensabitkan Najib Razak bersalah bertindak bebas.

(Malaysia Now) – Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata permohonan pengampunan diraja yang dikemukakan bekas presiden Umno, Najib Razak yang sedang menjalani hukuman penjara bukan bermakna beliau tidak bersalah terhadap pertuduhan yang disabitkan terhadapnya.

“Apabila anda memohon pengampunan, ia bukan bermakna anda menganggap diri anda tidak bersalah,” kata Anwar, yang turut dibebaskan selepas mendapat pengampunan diraja pada 2018 atas sabitan dan hukuman atas kesalahan meliwat, dalam satu wawancara bersama program 101 East Al Jazeera semalam.

Anwar berkata beliau percaya mahkamah yang mensabitkan Najib bersalah bertindak bebas.

“Saya menyokong keputusan mahkamah. Dan saya percaya mahkamah bebas,” tambahnya.

Najib, yang disabitkan pada 2020 atas kesalahan jenayah pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa ke atas dana SRC International, mula menjalani hukuman penjara 12 tahun pada Ogos tahun lalu.

Pada Mac, Mahkamah Persekutuan menolak semakin kehakiman yang difailkan Najib atas sabitan dan hukumannya, sekali gus meneruskan kempen penyokongnya dalam Umno untuk mendapatkan pengampunan diraja.

Pada April, Anwar mengakui bahawa beliau akan menjadi sebahagian daripada anggota Lembaga Pengampunan yang ditugaskan untuk memutuskan pengampunan untuk Najib.

Anwar berkata tidak wujud konflik kepentingan dengan beliau yang terlibat dalam proses pengampunan bagi seorang pemimpin daripada parti yang membentuk sebahagian daripada kerajaan campurannya.

“Ada proses, dan saya menghormati proses itu.

“Sesiapa sahaja, mana-mana banduan, berhak merayu kepada Agong dan memohon pengampunan.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...