Anwar bohong PKR cuma associate, tak jadi ahli Liberal International


(Suara TV) – Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, PKR tidak pernah menjadi anggota pertubuhan antarabangsa, Liberal International.

Perdana Menteri juga Presiden PKR itu menyeru supaya isu tersebut tidak dipolitikkan.

“Soal Liberal International, Yang Berhormat boleh semak kita tidak pernah menjadi anggota.

“Kita pada peringkat awal (menjadi) associate, tapi oleh kerana ada beberapa keputusan mereka termasuk mengiktiraf lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) serta pendirian (menyokong) Israel, kita tidak menjadi ahli,” katanya pada waktu Pertanyaan-Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat, pada Selasa lapor Utusan.

Surat 28 April 2017 ini sahkan PKR adalah ahli Liberal International

Mengenai pendirian Liberal International menyokong Israel, Anwar berkata, PKR telah memutuskan hubungan dengan pertubuhan itu dan perkara berkenaan telah dimaklumkan Menteri Komunikasi dan Digital yang juga Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil.

“Oleh yang demikian kita putus hubungan dan ini dimaklumkan oleh Menteri Komunikasi dan Digital selaku Ketua Penerangan (PKR).

“Kalau ditanya… dalam hubungan dengan beberapa badan antarabangsa yang saya pernah hadir… saya hadir, saya sebagai pengerusi, tetapi ada had dia. Bila timbul masalah pengiktirafan Israel, maka saya kata (itu) batas kita, tetapi rundingan dalam kesemua isu lain, saya teruskan umpamanya dalam ASEAN,” katanya.

Pada Jumaat lalu, Fahmi memaklumkan PKR tidak pernah menjadi ahli kepada sebuah pertubuhan antarabangsa Liberal International susulan terdapat dakwaan yang mengaitkan parti berkenaan dengan pertubuhan antarabangsa itu.

Anwar berkata, pendirian setiap negara mengenai perjuangan menyokong Palestin adalah berbeza namun negara-negara ahli ASEAN mempunyai hubungan baik.

“Pendirian negara berbeza, Filipina lebih cenderung bersetuju dengan pendirian Amerika Syarikat (AS) walaupun tidak sekeras itu, tetapi kita dalam hubungan dua hala masih baik dengan Filipina. Dalam soal Palestin ini, hanya Malaysia, Indonesia dan Brunei nampak betul-betul kuat sepakat.

“Yang lainnya kita ada hubungan dan kita minta seperti mana saya berjumpa dengan Perdana Menteri Thailand yang baharu Srettha Thavisin, saya minta kalau boleh jangan terlalu kuat dengan pendirian pro-AS dalam Palestin kerana ini akan menyinggung dan menimbulkan keresahan dalam sebahagian masyarakat Thailand dan Malaysia,” katanya.

Anwar menjelaskan beliau pernah hadir dan menyampaikan ucaptama pada persidangan antarabangsa Liberal International di Kaherah, Mesir, yang turut disertai ketua parti pembangkang di Mesir ketika itu, Ayman Nour; wakil Ikhwan al Muslimim (Muslim Brotherhood), Mahdi Akif dan Mohamed Morsi (sebelum beliau menjadi Presiden Mesir).

Katanya, Mahdi Akif yang turut mendengar ucaptama itu mengucapkan tahniah atas pendirian tegas disampaikan Anwar dalam menyentuh isu berkaitan kezaliman, hak kepada rakyat dan Palestin.

“Jadi bayangkan.. berbeza dengan sesetengah pendapat kita, betul saya hadir (persidangan itu)… kita juga hadir di United Nations (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu) dan di PBB, Israel merupakan anggota yang diiktiraf.

“Namun kita hadir sebagai anggota (PBB) tidak bermakna kita ada kena mengena dengan Israel. Kita tidak ada hubungan dengan Israel,” katanya.Comments
Loading...