Apa dah jadi dengan UMNO? – Hishammuddin


Isu usul dua jawatan tertinggi UMNO tidak dipertanding pada pemilihan kali ini semakin menjadi polemik dan terus dipersoal oleh pemimpin.

(Berita Harian) – Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mempersoal apa yang sedang berlaku kepada UMNO selepas didakwa mengheret Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ke dalam polemik terbabit.

“Apa dah jadi dengan UMNO? Sekarang diheret pula Menteri KDN (Kementerian Dalam Negeri).

“Inilah sebab kita dipecat dan digantung, ‘just in case’ menteri tak bagi pengecualian,” katanya di ruangan komen ciapan Twitter oleh bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Hishammuddin kini digantung keahlian UMNO selama enam tahun, manakala Khairy pula dipecat daripada parti itu pada Januari lalu.

Polemik membabitkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertanding bermula selepas Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 meluluskan usul tambahan yang didakwa tidak mengikut prosedur.

Susulan itu, pada 20 Januari lalu, dua ahli UMNO memfailkan notis bantahan kepada RoS berhubung ketetapan PAU 2022 untuk tidak mempertanding dua jawatan itu yang didakwa tidak sah dan bercanggah dengan perlembagaan parti.

Bagaimanapun, Saifuddin Nasution dalam satu kenyataan memaklumkan, KDN memberi pengecualian kepada UMNO daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta Pertubuhan 1966, berhubung keputusan usul tambahan tidak mempertanding jawatan Presiden dan Timbalan Presiden pada pemilihan parti tahun ini.

Keputusan itu diberi mengikut Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 yang memperuntuk menteri boleh menggunakan budi bicaranya untuk mengecualikan mana-mana pertubuhan berdaftar daripada semua atau mana-mana peruntukan dalam Akta Pertubuhan 1966.

Seksyen 13(1)(c)(iv) akta berkenaan pula memperuntuk pendaftar boleh membatalkan pendaftaran mana-mana pertubuhan berdaftar yang didapati melanggar secara sengaja mana-mana peruntukan atau peraturan dalam akta itu.

 Comments
Loading...