Ismail Sabri adalah calon PM muktamad dari UMNO – Zahid Hamidi


(MYKMU) – UMNO tidak berganjak dengan keputusan mencalonkan Naib Presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon perdana menteri jika BN memenangi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan yang dibuat itu tidak boleh dipertikaikan lagi

Namun jelas beliau, kuasa melantik perdana menteri masih tertakluk kepada Yang di-Pertuan Agong mengikut Perlembagaan Persekutuan.

“Jadi jika ada parti pembangkang yang menamakan orang lain daripada Ismail Sabri itu adalah usaha untuk mereka memecahkan UMNO dan BN jadi itu saya tidak hormati pendirian itu.

“Kita hormati kuasa mutlak yang ada di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bagan Datuk di Dewan Perdana Kompleks UMNO Bagan Datuk di sini pada Ahad.

Ahmad Zahid ketika menyempurnakan gimik perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bagan Datuk di Dewan Perdana Kompleks UMNO Bagan Datuk di sini pada Ahad.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan pemimpin pembangkang bahawa beliau akan diangkat sebagai perdana menteri jika BN menang PRU15.

Beberapa UMNO bahagian yang mengadakan mesyuarat perwakilan pada Sabtu dan Ahad turut mengemukakan usul agar Ismail Sabri dicalonkan sebagai perdana menteri jika BN menang pada PRU15.

Pada 14 April lalu, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sebulat suara mencadangkan Ismail Sabri menjadi calon perdana menteri pada PRU15.

 Comments
Loading...