Retak Pakatan Harapan semakin dalam


(Suara Merdeka) – Seorang penganalisis politik berkata keretakan dalam Pakatan Harapan semakin mendalam, tetapi pakatan pemerintah itu tidak mungkin berpecah kerana parti komponen utamanya terlalu lemah untuk berdiri sendiri.

“DAP tidak boleh memenangi hati dan fikiran pengundi Melayu. Amanah adalah parti kecil dan PKR berada pada tahap paling lemah,” kata rakan Majlis Profesor Jeniri Amir.

Beliau berkata PKR kehilangan banyak kekuatan apabila mereka dikaitkan dengan bekas timbalan presiden Azmin Ali keluar parti.

Isu terkini di Johor, seperti pilihan PKR untuk tidak menggunakan logo PH dan rasa tidak senang parti terhadap penyerahan kerusi Puteri Wangsa kepada Muda oleh Amanah, juga menunjukkan keadaan perpecahan dalam parti, katanya.

Jeniri berkata beliau tidak percaya PH akan menjadi sekuat ketika menjelang pilihan raya umum 2018, dia merasakan tidak ada yang boleh mereka lakukan mengenainya.

Beliau berkata adalah jelas bahawa kesengsaraan PH telah meningkat sejak “Langkah Sheraton” 2020, dengan keraguan terhadap kepimpinan Anwar Ibrahim dalam gabungan itu dan penampilan buruk dalam pilihan raya Melaka dan Sarawak.

Pertukaran kepimpinan tidak akan membantu pada ketika ini, katanya dan PH tidak mempunyai alternatif kepada pengerusinya Anwar, yang telah bergelut untuk mendapatkan sokongan yang mencukupi daripada ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

“PH memerlukan naratif baharu dan harus menjauhi isu seperti 1MDB atau (bekas perdana menteri) Najib Razak. Mengutuk 1MDB tidak akan membawa mereka ke mana-mana.

“Rakyat nampak lebih yakin dengan BN kerana sudah muak, mereka tidak mahu kerajaan minoriti yang dilihat tidak stabil. Mereka mahukan kerajaan yang lebih stabil yang boleh memulihkan ekonomi dan memastikan persekitaran yang lebih kondusif untuk perniagaan,” kata Jeniri.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia juga berkata keretakan dalam PH nampaknya semakin meningkat.

Beliau berkata parti komponen mesti mula mempromosikan idea PH sebagai kerajaan yang sedang menunggu dan membuka pintunya kepada golongan muda.

“PH perlu menerima belia dan menunjukkan bahawa ia tidak takut dengan perubahan besar dan kepelbagaian.”

Beliau berkata ini kerana PH dibina atas keperluan untuk mereformasi masyarakat, berikutan beberapa dekad salah urus di bawah pemerintahan BN.

“Sejarah mana-mana gerakan reformasi akan menunjukkan bahawa golongan muda memainkan peranan yang amat diperlukan. Malah, satu faktor di sebalik kemerosotan Umno ialah kesesakan yang dibuat oleh parti yang menghalang kebangkitan lapisan pemimpin yang lebih muda.

“Kini dengan Undi18 dan pendaftaran pemilih automatik, membuka pintu parti kepada golongan muda bukanlah lebih penting bagi PH untuk mengukir tempat tetap dalam politik negara.”

 Comments
Loading...