PN Ugut Ismail Sabri?


Persoalan lebih besar adakah PN akan tetap menarik balik sokongan sekiranya ahli politik dimaksudkan dibebaskan walau dengan penghakiman yang telus dan jujur?

(Mynewshub) – Perikatan Nasional (PN) memberi bayangan begitu jelas akan menumbangkan Kerajaan Keluarga Malaysia kononnya andai mencampuri urusan mahkamah.

PN berhujah Kerajaan Keluarga Malaysia mesti memastikan institusi mahkamah termasuk agensi pendakwaan bebas untuk menegakkan keadilan.

Nada peringatan itu tampak hebat, namun kata dua PN terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tersebut sangat diragui.

Pertama, peringatan itu walau nampak suci malangnya sangat terdedah kepada maksud tersirat memandangkan ia diketahui dituju terhadap pendakwaan yang mana.

Amaran PN itu menimbulkan persoalan apakah ia benar-benar tentang soal integriti atau bimbang ahli politik tertentu dibebaskan oleh mahkamah.

Bersabit pertuduhan mahkamah yang dikenakan oleh kerajaan terdahulu terhadap musuh-musuh politiknya sejurus memenangi PRU-14.

Perkara ini tampak jelas apabila PN dalam peringatannya menyebut:

“Kerajaan tidak boleh tunduk kepada tekanan kumpulan kleptokrat demi kepentingan diri mereka sendiri”

Kedua, peringatan itu seolah-olah berbaur prejudis, suatu penghinaan dan manifestasi tidak percaya gabungan parti politik PN terhadap kepimpinan Ismail Sabri.

Menjadikan kedudukan beliau ibarat telur dihujung tanduk.

On second thought mungkinkah amaran atau peringatan itu yang bertujuan untuk mendesak Ismail Sabri mencampuri urusan mahkamah?

Supaya memastikan ahli politik yang digeruni PN tidak terlepas daripada hukuman mahkamah menjelang PRU-15 atau Ismail Sabri menerima akibatnya.

Persoalan lebih besar adakah PN akan tetap menarik balik sokongan sekiranya ahli politik dimaksudkan dibebaskan walau dengan penghakiman yang telus dan jujur?

Bukankah itu suatu permainan kotor politik untuk menekan dan menghimpit Kerajaan Keluarga Malaysia supaya turut berlaku zalim dan kejam kepada yang boleh mengancam PN?

Dalam keadaan yang sudah begitu sekali senario politiknya kini segalanya terletak kepada keteguhan hati seorang jnsan bergelar Perdana Menteri.

Nota kaki: PN adalah sebuah gabungan parti politik yang turut dianggotai PAS dan kalah teruk kepada Barisan Nasional (BN) dalam PRN Melaka baru-baru ini.Comments
Loading...