PM Yang Calonkan Nama Saya – Ahmad Maslan


(PN BBC) – Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan mendedahkan pencalonannya sebagai Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Setiausaha Agung UMNO itu memaklumkan, pencalonan tersebut dibuat selepas Mesyuarat Kerja Tertinggi UMNO (MKT), hari Jumaat minggu lalu.

“Hari ini saya memaklumkan bahawa Perdana Menteri yang mencadangkan nama saya. Saya tidak sebarkan sebelum ini.

“Maka saya akui hari ini saya adalah calon tunggal untuk jawatan timbalan speaker,” katanya dalam sesi Terus Terang bersama UMNO Online, malam tadi.

Ditanya adakah beliau tidak terkilan kerana dalam kalangan setiausaha parti politik kerajaan hanya beliau sahaja yang tidak menjadi menteri sebaliknya hanya timbalan speaker, Ahmad berkata: “Ya Rabbi. Itulah hakikat politik.

Ditanya mengenai statusnya yang digelar ‘kluster mahkamah’, Ahmad berkata, jenama itu dibuat oleh pembangkang justeru ia tidak perlu diperbesar-besarkan.

Lagipun, tambahnya, beliau tetap memegang prinsip selagi tidak dibuktikan bersalah oleh mahkamah, selagi itu layak untuk bertanding.

Ahmad berkata, kes mahkamah yang dihadapinya belum pun dibicarakan dan masih di peringkat pengurusan.

“Bukan saya di pihak kerajaan sahaja yang menghadapi pertuduhan politik, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Najib Razak pun berdepan tuduhan ini.

“Tapi di pihak pembangkang, Lim Guan Eng dan Syed Saddiq Abdul Rahman juga, di sini ada persamaan iaitu kami sama-sama boleh masuk Dewan Rakyat.

“Kalau boleh masuk Parlimen, kami belum didapati bersalah,” ujarnya sambil mengingatkan pihak-pihak yang menjaja istilah kluster mahkamah jangan cepat menuduh,” katanya.

Justeru, Ahmad menegaskan pertuduhan yang dikenakan ke atasnya sebagai mangsa politik disebabkan ketiadaan Akta Pendanaan Politik menyifatkan semua yang berlaku adalah takdir Allah.

” Sebagai orang Islam, beliau percaya ada hikmah dan berlapang dada.

“Walaupun dizalimi, semoga Allah memberi hidayah kepada yang membuat fitnah dan semoga saya dibebaskan dari tuduhan,” kata beliau.

 Comments
Loading...