Ada pemimpin politik Malaysia dapat bantuan luar, kata bekas KP perisikan


(Agenda Daily) – Bekas Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Leftenan Jeneral (B) Datuk Mohd Salleh Ismail mendedahkan ada pemimpin politik Malaysia yang menerima bantuan dan sokongan moral individu dan pertubuhan di luar negara, terutama Amerika Syarikat (AS) dalam meneruskan karier politik mereka.

Tanpa mendedahkan sama ada pemimpin politik terbabit menerima sokongan kewangan, beliau berkata intipan yang dilakukan mendapati pemimpin politik berkenaan turut melakukan pertemuan dengan individu berpengaruh di luar negara.

Memetik kenyataannya kepada Mingguan Malaysia beliau mendedahkan maklumat risikan menunjukkan pemimpin-pemimpin terbabit ‘sangat diminati’ oleh pihak luar, sekali gus mendapat bantuan fizikal serta sokongan untuk mereka meneruskan kelangsungan politik.

“Kita tahu tindakan-tindakan (pihak dari luar negara) menjurus kepada memberi bantuan kepada pihak-pihak tertentu (dalam negara). Kita tiada bukti bahawa bantuan itu diserah secara terus, tetapi maklumat yang kita terima, beberapa organisasi di AS, contohnya ada memainkan peranan.

“Kita dapat maklumat sesetengah pemimpin dalam negara ini, sangat diminati untuk meneruskan kedudukan dan kekuatan mereka dalam politik.

“Mereka juga diberi sokongan secara moral. Itu memang jelas, melalui tindakan-tindakan (beberapa pemimpin politik) yang sering berjumpa dengan pihak yang berpengaruh di luar negara. Maklumat-maklumat itu kita dapat,” kata tanpa mendedahkan pemimpin politik terbabit.

Mohd Salleh yang memegang jawatan itu pada 2008 lalu berkata, perisikan tentera mempunyai maklumat lengkap mengenai tarikh pertemuan, lokasi serta identiti pemimpin politik yang mengadakan pertemuan dengan pihak asing di beberapa buah negara.

“Sewaktu dia berada di beberapa negara, kita buat pemantauan. Siapa yang dia jumpa dan sebagainya. Tapi kita tak tahu apa yang dibincangkan. Tapi memang ada perjumpaan dengan beberapa orang yang mendapat sokongan secara moralnya dari luar negara,” katanya.

 Comments
Loading...