Undi Percaya Dibentang Di Parlimen 7 September Ini


(BN BBC) – Undi percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dibentangkan di Parlimen pada 7 September 2021 bukannya 18 Ogos seperti didakwa sesetengah pihak.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun sudah pun menyerahkan notis pemberitahuan kepada semua Ahli Parlimen mengenai perkara berkenaan.

“Notis sudah dikeluarkan oleh Speaker iaitu 7 September untuk diadakan undi percaya. Buat masa ini itu adalah tarikh yang ada di pihak kami.

“Bagaimanapun, Jemaah Menteri masih berbincang mengenai kaedah yang akan digunakan sama ada ia akan dibawa oleh Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob atau menteri lain yang akan diarahkan oleh Kabinet.

“Di peringkat sekarang, kami masih berbincang bagaimana untuk melaksanakannya. Walaupun kita ada ‘precedent in the past’ tetapi ia bukanlah pada suhu yang sama sekarang,” katanya pada sidang media secara maya selepas sesi turun padang bersama pegawai CyberSecurity Malaysia hari ini.

Saifuddin berkata demikian menjawab mengenai laporan media tempatan yang mengatakan terdapat usaha untuk mempercepatkan usul undi percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dibentangkan pada 18 Ogos ini.

Sidang penuh Dewan Rakyat bagi penggal keempat, Parlimen ke-14 akan diadakan selama 15 hari bermula 6 hingga 30 September 2021 dan Mesyuarat Kedua pula mulai 25 Oktober hingga 16 Disember iaitu selama 32 hari.

Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Keempat, Parlimen Ke-14 akan disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 6 September 2021 di Bangunan Parlimen.

Mengulas lanjut, Saifudin yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota menegaskan dalam situasi politik, pelbagai kemungkinan boleh berlaku.

Bagaimanapun, Saifuddin berkata Perdana Menteri berulang kali menyatakan kesediaannya untuk mengadakan pilihan raya umum namun akibat COVID-19 yang masih belum reda, ia terpaksa ditangguhkan.

“Begitu juga dengan undi percaya, beliau sudah menyatakan persetujuan untuk diadakan pada September. Jika anda kenal Perdana Menteri, saya pasti dia tidak teragak-agak untuk berdepan undi percaya lebih awal dan seperti saya cakap, tarikh yang ada sekarang adalah 7 September,” katanya.

 Comments
Loading...