Saya setia dengan UMNO, tetapi tidak percaya presiden – Khairy


(Suara Merdeka) – Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berkata, beliau masih setia dengan UMNO tetapi hilang keyakinan kepada Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Perkara itu katanya, berpunca daripada beberapa tindakan yang diambil oleh Zahid baru-baru ini.

Khairy memetik contoh pada Oktober lalu, ketika Zahid, selaku presiden UMNO, beliau telah menyampaikan sepucuk surat kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang menyatakan bahawa semua ahli parlimen UMNO telah memberikan sokongan mereka agar Datuk Seri Anwar Ibrahim PKR menjadi perdana menteri.

“Kemudian ada masalah rakaman perbualan antara presiden dan pemimpin pembangkang (Anwar), yang pertama kali dia (Zahid) sangkal dan ingin membuat laporan polis, dan kemudian mengakui bahawa itu asli,” kata Khairy , yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Katanya, keputusan terbaru melibatkan Zahid yang mendakwa bahawa semua ahli Parlimen UMNO telah menarik sokongan mereka terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional.

“Presiden mengatakan ia dibuat sebulat suara oleh Majlis Tertinggi (MT) UMNO. Namun, ada sebilangan ahli parlimen yang merupakan anggota MT yang membuat keputusan berbeza dengan keputusan MT.

“Saya mempunyai masalah kepercayaan dengan presiden. Saya tidak boleh mempercayai presiden ini,” kata Khairy kepada wartawan lapor NST setelah mengunjungi pusat vaksinasi yang dicadangkan di Iskandar Malaysia Studios di Johor, hari ini.

Khairy mengatakan dia akan terus bersama kerajaan sekarang dan akan membuat pendirian semasa persidangan Parlimen pada bulan September.

“Saya masih ahli UMNO dan merayu agar parti itu menunggu hingga September dan memilih untuk memastikan kesahihan kerajaan.

“Saya masih setia kepada UMNO, jadi izinkan saya melakukan tugas saya, iaitu program vaksinasi. Ini adalah persoalan kehidupan orang-orang jadi biarkan saya melaksanakan tugas saya,” kata Khairy, yang merupakan penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

 Comments
Loading...