Who is Ku Li’s calun for Prime Minister?


And will Najib Razak, Zahid Hamidi, Anwar Ibrahim, Tun Dr Mahathir and Pakatan Harapan support Ku Li as the new Prime Minister or PM9? Or is Ku Li lobbying His Majesty the Agong and the Conference of Rulers on behalf of Anwar Ibrahim and not for himself? Ku Li did not make that clear in his statement.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

What is Tengku Razaleigh Hamzah a.k.a. Ku Li saying in the news report below and what does he really want? Instead of beating around the bush and pusing-pusing, why not Ku LI just state clearly what is on his mind?

What Ku Li wants is for Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong and the Conference of Rulers to sack Muhyiddin Yassin and appoint him (Ku Li) as the interim Prime Minister of a ‘Caretaker Government’. That is what Ku Li is trying to say and he hopes that this is the decision Their Majesties and Their Highnesses will make today.

Ku Li mohon Raja-Raja Melayu main peranan Perlembagaan,” said the headlines. But did His Majesty the Agong not do just that on 1st March 2020 and is His Majesty not still doing that today? Is Ku LI suggesting that the Agong and the Conference of Rulers are violating the Federal Constitution of Malaysia?

And will Najib Tun Razak, Ahmad Zahid Hamidi, Anwar Ibrahim, Tun Dr Mahathir Mohamad, and Pakatan Harapan support Ku Li as the new Prime Minister or PM9? Or is Ku Li lobbying His Majesty the Agong and the Conference of Rulers on behalf of Anwar Ibrahim and not for himself? Ku Li did not make that clear in his statement.

So, who does Ku LI want as PM9? Anwar or himself? And does Ku Li have the 125 Statutory Declarations (SDs) supporting Anwar (or him) as PM9, which is rumoured exists and sits in Anwar’s pocket?

***********************************************************************

(Agenda Daily) – Veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah memohon Raja-Raja Melayu memainkan peranan keperlembagaan yang dianggap penting ketika negara berada dalam keadaan genting ketika ini.

Ahli Parlimen Gua Musang yang mesra disapa Ku Li itu berkata, peranan ini timbul selaras dengan sumpah jawatan Yang di-Pertuan Agong di hadapan Raja-Raja Melayu yang memilih baginda mewakili Majlis Raja-Raja Melayu. Peranan ini wujud selaras dengan sumpah jawatan itu.

“Tanggungjawab ini memerlukan pemilihan seorang pemimpin tanpa kepentingan peribadi, parti politik mahu pun pertimbangan peribadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, pemimpin tersebut semestinya mempunyai kemampuan, keupayaan, visi dan pemahaman mendalam mengenai keadaan semasa demi memimpin kerajaan yang mampu membantu kita mengatasi keadaan teruk yang melanda rakyat sekarang.

“Sekarang ini kita menghadapi krisis bertubi-tubi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Sistem ekonomi kita merudum. Di samping itu, kita mengalami krisis berkaitan dengan keperluan asas seperti bekalan makanan, keadaann kesihatan dan isu keselamatan.

“Kita ada dua pilihan, sama ada hadapinya dan selesai kesemua masalah atau menempuhi kegagalan. Sedia maklum bahawa kepimpinan mempunyai hubung kait rapat dengan kemajuan negara dan kehidupan rakyat yang baik. Lipatan sejarah banyak merakam kegagalan kepimpinan. Kita tidak harus memberi ruang kepada kegagalan,” katanya.

Dalam pada itu menyentuh mengenai situasi Dewan Rakyat ketika ini, Ku Li berkata terdapat tiga kekurangan yang berlaku di dalam dewan mulia berkenaan.

“Dewan Rakyat, yang ditauliahkan oleh Perlembagaan sebagai penentu muktamad untuk memilih Perdana Menteri daripada kalangan Wakil Rakyat, iaitu:Ia tidak berfungsi secara menyeluruh oleh kerana sebahagian daripada Wakil Rakyat mempunyai kepentingan kewangan (sama ada secara terbuka atau pun secara senyap) dan hilang kelayakan mengikut Akta Majlis Parlimen (Kestimewaan dan Kuasa) 1952,” katanya.

Katanya lagi, Dewan Rakyat kini dalam keadaan tergantung dan tiada pihak mempunyai majoriti untuk membuat keputusan.

“Juga terdapat ahli-ahli yang tidak menepati peruntukan Perlembagaan berkaitan dengan pemilihan mereka dan ini merupakan penipuan terhadap perlembagaan. Tidak terdapat peruntukan di dalam pelembagaan atau mana-mana undang-undang untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya.

Justeru Ku Li memohon supaya Raja-Raja Melayu bertanggungjawab untuk memainkan Peranan Keperlembagaan.

 Comments
Loading...