Veteran UMNO syor adakan EGM pecat Zahid


(Agenda Daily) – Pemecatan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi boleh dilakukan dengan mengadakan Perhimpunan Agung Luar Biasa (EGM), itu cadangan yang disuarakan Veteran UMNO.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustapha Yaakub berkata EGM adalah langkah terbaik untuk menoktahkan kemelut dalaman parti yang berpunca daripada klip audio tular melibatkan Zahid dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Memang ada pihak mahukan EGM, dengan membawa usul sama ada untuk menarik balik keputusan soal kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan satu lagi mendesak supaya Ahmad Zahid berundur,” katanya dipetik Mingguan Malaysia hari ini.

Dalam Perlembagaan UMNO terdapat fasal yang membolehkan EGM diadakan dengan segera.

Portal tersebut juga memetik Fasal 9.11, jika semua Ahli MT berhenti serentak maka Pengerusi Tetap atau Timbalannya hendaklah dalam tempoh tidak lebih daripada 60 hari mengadakan EGM bagi menubuhkan semula MT dan Perhimpunan Agung itu hendaklah menetapkan tempoh perkhidmatan MT yang baru ditubuhkan itu.

Bagi soal peletakan jawatan presiden parti, Fasal 9.12 menyebut jawatan Ahli MT termasuk Presiden dan Timbalan Presiden boleh dilucutkan atau MT dibubarkan oleh EGM dengan undian tidak kurang daripada dua pertiga daripada jumlah bilangan ahli yang berhak hadir.

Kata Mustapha lagi, pemilihan hanya dapat dijalankan paling cepat pun pada Oktober dan November memandangkan mandat Majlis Tertinggi hanya akan berakhir pada Jun ini dan hanya selepas itu baharu pemilihan parti boleh diadakan.

“Tarikh hayat barisan Majlis Tertinggi (MT) bagi sesi 2018-2021 berakhir pada bulan Jun ini, tetapi kalau nak buat pemilihan selepas itu, 21,000 cawangan dan 191 bahagian perlu bermesyuarat terlebih dahulu lepas itu baru MT akan bermesyuarat.

“Jadi dijangka bulan Oktober atau bulan November baru boleh adakan pemilihan,” katanya.

Baru-baru ini, Agenda Daily melaporkan satu klip audio suara mirip Anwar dan Zahid sedang berbincang strategi politik selepas Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) baru-baru ini.

Perbualan kedua-dua pemimpin itu sangat mesra dengan mereka saling bertukar pandangan berhubung ucapan perwakilan ketika perhimpunan baru-baru ini.

Zahid dan Anwar kini sedang berdepan tekanan susulan penularan klip audio tersebut, mereka berdua juga pada awalnya mahu melaporkan kepada polis untuk menyiasat dalang penularan klip tersebut bagaimanapun pihak berkuasa berkata masih belum menerima sebarang laporan setakat ini.

 Comments
Loading...