Rosli Dahlan Buat Laporan Polis Terhadap Lokman Adam


((PN BBC) – Peguam, Rosli Dahlan hari ini membuat laporan polis berhubung penulisan pada Facebook bernama Lokman Adam yang telah memfitnahnya

Laporan polis itu dibuat oleh Rosli di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya, jam 4.09 petang hari ini.

Rosli berkata, laman Facebook berkenaan yang boleh dilayari orang awam telah menyiarkan dua video ucapan Lokman yang berupa tohmahan palsu dan fitnah terhadapnya.

“Tajuk video dan tohmahan palsu dalam video berkenaan memfitnah bahawa saya orang yang banyak duit ketika pemerintahan (Perdana Menteri) Muhyiddin Yassin.

“Saya juga dikatakan menerima 10 peratus daripada penyelesaian Goldman Sachs sejumlah RM17 bilion dan oleh itu saya menerima RM1.7 bilion,” katanya.

Dalam laporan, Rosli turut berkata, video berkenaan juga memfitnahnya dengan memberitahu bahawa beliau menerima yuran guaman tersebut supaya dapat memberi suapan kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bagi tujuan Pilihan Raya Umum akan datang.

Menurutnya, Lokman juga mengulangi tohmahan palsu dan fitnah jahat tersebut dalam video keduanya yang diterbitkan 20 Mac lalu pada jam 10.02 malam.

“Dalam video fitnah kedua, Lokman juga berkata bahawa saya akan menjadi AG (Peguam Negara) yang baharu dan akan menutup semua kes yang melibatkan geng-geng Muhyiddin,” katanya.

Rosli menjelaskan, terdapat konspirasi jahat terhadapnya dan segala tohmahan berkenaan tidak benar dan berunsur fitnah.

Laporan polis itu bukan sahaja terperinci tetapi juga menjadi bacaan menarik kerana membantah sejumlah pembohongan yang telah diputarbelitkan sejak setahun lalu.

Laporan polis itu juga membantah kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa 1MDB (atau Rosli) seharusnya menuntut balik AS$9.6 bilion dan bukan hanya US$3.9 bilion dari Goldman Sachs. Lokman mengulangi perkara ini dalam siaran videonya.

Sebenarnya, surat dari Peguam Negara Tommy Thomas kepada Dr Mahathir mengesahkan bahawa mereka menyelesaikan hanya USD1.5 bilion, sangat jauh dari US $ 9.6 bilion yang dikatakan oleh Mahathir dan Lokman sebagai penyelesaian.

Oleh itu, AS $ 3.9 bilion yang akhirnya diselesaikan oleh Goldman Sachs jauh lebih tinggi daripada AS$1.5 bilion yang telah dipersetujui oleh Dr Mahathir dan Tommy Thomas.Comments
Loading...