Langkah kamikaze Umno Terengganu : Dah fikir panjang ke?


Bagaimana jika disebabkan berlaku tiga penjuru maka DAP-PH berjaya mendapat majoriti mudah? Agaknya mereka mahukah lagi ambil Umno sama-sama jadi kerajaan?

Mr Iskandar Zulqarnaen, 1Media

‘MASIH bau kedai’ lagi tersebarnya VIDEO PENUH (bukan video sekerat) teleconference dalam talian antara Umno Pusat dan Pergerakan Pemuda Umno Terengganu yang mengisytiharkan untuk Umno bertanding bersendirian di Negeri Terengganu dalam PRU-15.

Turut berucap di dalam program ‘live’ ini ialah Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said sementara Umno Pusat pula diwakili oleh Presiden Umno, Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Malah Ahmad Zahid dan Asyraf dalam video itu dengan penuh semangat dan gembira mengucapkan selamat berjaya malah melahirkan rasa yakin bahawa mereka akan dapat merampas negeri Terengganu daripada PAS.

Restu rasmi Umno Pusat di dalam program itu untuk Umno Terengganu menentang PAS di negeri Presiden PAS, Tuan Guru Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang sendiri memang memberikan petunjuk dan mesej yang jelas apa sebenarnya yang ada dalam hati perut Umno sekarang.
Pada hal baru sahaja berlaku mesyuarat jawatankuasa Muafakat Nasional (MN) yang dikatakan berlaku dalam keadaan paling mesra dengan kedua-dua pihak membuat ikrar untuk saling menjaga agar tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh melukakan hati sahabat.

Bagi penulis sebenarnya ia umpama satu isyarat bahawa akan berlaku perpecahan dalam kalangan parti-parti orang Melayu pada PRU-15 akan datang. Walau pun setakat ini hanya berlaku di Terengganu, namun tidak mustahil ia boleh berjangkit dan merebak ke negeri-negeri lain.

Dan sekiranya berlaku ‘perang’ tiga penjuru melibatkan parti-parti Melayu ini maka peluang semua parti Melayu ini untuk jadi pembangkang di peringkat Persekutuan memang cerah dan tinggi! Mungkin DAP dan PH akan berkuasa semula!

Nasib negeri-negeri dikuasai PAS, Umno, Bersatu

Pada asasnya sesetengah kerajaan-kerajaan negeri yang dikuasai oleh PAS, Umno, Bersatu dan sekutu-sekutunya ini mungkin tidak terjejas sangat dengan PRU-15 sekiranya mereka tidak ikut membubarkan DUN negeri-negeri ini. Yang bakal menjadi masalah ialah di peringkat Persekutuan.

Sekiranya dengan berlakunya pertandingan tiga penjuru ini maka DAP-PH akan memerintah di peringkat Persekutuan. Di negeri yang kita berkuasa di peringkat negeri akan jadi negeri pembangkang. Itu kesan yang pertama.

Sekiranya PAS dan Bersatu kekal dalam PN sementara Umno dan BN tidak bersekutu dengan PN, negeri Terengganu dan Kelantan kekal di bawah PAS-PN. Negeri Pahang dan Perlis akan kekal di bawah BN. Negeri Kedah juga mungkin kekal bersama PAS-PN kerana ia tetap mempunyai majoriti dengan Adun Umno-BN hanya dua orang sahaja.

Namun begitu adakah Johor, Perak, Melaka dan Sabah akan boleh kekal seperti sekarang? Sekiranya terpisah antara PAS, Bersatu dan Umno di negeri-negeri ini maka kemungkinan besar kerajaan negeri-negeri ini akan runtuh. Ini kesan kedua.

Bersediakah Umno jadi pembangkang semula?

Apa yang lebih penting ialah sebenarnya apakah pemimpin dan ahli Umno akar umbi sudah bersedia untuk menjadi pembangkang semula? Bagi negeri-negeri yang dikuasai Umno sendiri tidak mengapa. Ada juga kerajaan negeri untuk bergayut dan bergantung hayat.

Bagaimana dengan Umno di negeri-negeri yang tidak dikuasai Umno? Sudahlah tiada kerajaan di Pusat, di negeri pun tiada kerajaan. Maka wakil-wakil rakyat Umno di situ akan jadi ‘yatim piatu’ seperti apa yang pernah berlaku selepas PRU-14 dahulu.

Adakah wakil-wakil rakyat dan pimpinan-pimpinan Umno peringkat cawangan dan bahagian mampu melaluinya? Adakah pengalaman selama 22 bulan sebagai pembangkang sudah cukup memberi ilmu di dada untuk Umno sekali lagi menjadi pembangkang?

Lupakah Umno dahulu selepas PRU14 mereka mati kutu bila tiada lagi peruntukan wakil rakyat dan JKKK? Lupakah Umno yang mereka meraba-raba mencari lokasi untuk mengadakan mesyuarat agung cawangan kerana dahulu semasa menjadi kerajaan mereka lupa untuk menyediakan dewan-dewan milik sendiri kerana leka dengan fasilitis kerajaan yang mereka miliki sebelum itu.

Jamuan mihun untuk makan tengah hari

Lupakah Umno mereka pernah buat program dengan hidangan mihun goreng sebagai makan tengah hari semasa jadi pembangkang dahulu? Walau pun pemimpin Umno kaya dan multi-millionaire tetapi mereka tidak mahu keluar duit peribadi untuk program parti!

PAS tidak ada masalah untuk jadi pembangkang semula. Berpuluh tahun PAS menjadi pembangkang. Malah PAS lebih biasa jadi pembangkang berbanding jadi kerajaan.

Umno tidak. Umno sudah termanja dengan jawatan dan peruntukan kerajaan sejak dahulu. Umno tak boleh bergerak tanpa jawatan dan peruntukan kerajaan!

Semua orang tahu Umno mati kutu masa jadi pembangkang dulu. Pemimpin Umno menyorok dalam rumah, bukan sekadar takut jumpa rakyat, malah takut jumpa ahli sendiri. Takut kena pau!

Cuma kita tak pasti jika memang Umno sudah ada ‘plan’ untuk bergabung dengan DAP-PH selepas PRU15 nanti. Itu pun kalau DAP-PH pun tak cukup kerusi. Bagaimana jika disebabkan berlaku tiga penjuru maka DAP-PH berjaya mendapat majoriti mudah? Agaknya mereka mahukah lagi ambil Umno sama-sama jadi kerajaan?

Cuba ahli-ahli Umno bayangkan

Bagi penulis sebenarnya kita kasihankan Umno sahaja. Takut-takut mereka membuat tindakan yang akan memusnahkan diri mereka sendiri. Kita sayang Umno sebagai saudara seIslam.

Jika berlaku pertandingan tiga penjuru dan Umno-BN dapat majoriti jadi kerajaan tak ada masalahlah. Dan sudah pasti mereka tidak akan ajak PAS dan Bersatu. Umno selamat.

Jika PAS-Bersatu (PN) menang dengan majoriti mudah tapi Umno-BN kalah pun, Umno tetap akan selamat. Pasti PAS-Bersatu (PN) akan menjemput Umno dalam kerajaan itu nanti.

Tapi, bayangkan jika kita bertanding tiga penjuru maka kita semua parti-parti Melayu akan jadi pembangkang. Bayangkan DAP-PH pun menang dengan majoriti mudah dan tak mahu pula ajak Umno jadi kerajaan.

Bayangkan Umno jadi pembangkang tanpa kerajaan negeri atau kerajaan pusat. Bayangkan… Bayangkan… Bayangkan…

Umno tak seramkah jika jadi pembangkang semula? Dah fikir panjang ke nak bertanding tiga penjuru? Tanya saja….

 Comments
Loading...