Bukit Aman siasat Anwar kerana desak Agong batalkan darurat


(MalaysiaNow) — difahamkan Bukit Aman sedang menyiasat Presiden PKR Anwar Ibrahim berhubung kenyataan yang disiarkan secara dalam talian mendesak Yang di-Pertuan Agong membatalkan proklamasi darurat.

Ketua Polis Perak Mior Faridalathrash Wahid mengesahkan menerima laporan polis terhadap ahli politik itu, mengatakan sudah diserahkan kepada Bukit Aman.

“Kita hanya bantu untuk rekod kenyataan sahaja selepas itu kita akan salurkan laporan polis ini kepada pihak berkenaan,” katanya kepada MalaysiaNow.

Laporan polis itu mendakwa Anwar melakukan hasutan dengan mempersoalkan kuasa Perlembagaan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Pada 12 Januari, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memperkenankan proklamasi darurat sebagai langkah untuk membantu usaha memerangi peningkatan mendadak kes Covid-19 di seluruh negara.

Langkah itu juga dilihat sebagai satu cara untuk memastikan kestabilan politik sepanjang musim pandemik, ketika beberapa ahli Parlimen Umno mengancam untuk menarik kembali sokongan kepada blok kerajaan.

Artikel 150 dalam Perlembagaan Persekutuan memberikan kuasa kepada Agong untuk mengisytiharkan darurat di mana Parlimen boleh digantung, sekiranya berpuas hati kententeraman awam dan keadaan ekonomi terancam.

Langkah itu menyebabkan kritikan daripada beberapa pemimpin pembangkang, dengan Anwar melancarkan kempen mengajak ahli-ahli Parlimen menulis warkah memohon Agong membatalkan darurat.

Anwar juga menyiapkan draf surat untuk dihantar ke Istana Negara dan memberitahu ahli-ahli Parlimen langkah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengisytiharkan darurat adalah tidak sah.

Anwar bagaimanapun mengatakan beliau tidak mempersoalkan kuasa Agong.

Semalam Anwar memfailkan tindakan undang-undang supaya mahkamah mengisytihatkan nasihat Muhyiddin untuk menggantung Parlimen semasa darurat sebagai tidak selari dengan Perlembagaan Persekutuan.

Anwar kini mengubah desakannya daripada mahu Agong membatalkan darurat kepada menuntut sidang Parlimen diadakan.

Mior berkata selain Perak, dua lagi laporan polis turut dibuat di Kuala Lumpur dan Seremban.

Katanya, siasatan dijalankan di bawah seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan kerana menyebabkan ketakutan kepada awam dan kebimbangan sesuatu dilakukan mengganggu ketenteraman awam dan seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana penyalahgunaan internet.

Dalam satu laporan polis yang dibuat di Perak, aktivis Khalil Idham Lim Abdullah berkata Anwar mencabar kuasa Agong seperti yang dinyatakan dalam Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara 150 (8) (a) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa hal puas hati Yang di-Pertuan Agong adalah muktamad dan konklusif dan tidak boleh dicabar atau dipersoalkan dalam mana-mana mahkamah atas apa-apa alasan.

“Jadi jika Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa ia tidak boleh dicabar atau dipersoalkan di dalam mana-mana mahkamah atas apa-apa alasan, maka sudah semestinya ia juga tidak boleh dicabar atau dipersoalkan di luar mahkamah,” kata Khalil dalam laporan polis yang dilihat MalaysiaNow.

Khalil berkata, tindakan Anwar itu juga jelas mendatangkan perasaan tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong.

“Kesalahan yang dibuat oleh Anwar ini adalah sangat serius kerana beliau adalah ketua pembangkang di Parlimen; pengerusi Pakatan Harapan, presiden PKR, ahli Parlimen dan bekas timbalan perdana menteri yang ramai pengikut.

“Ia boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman negara, oleh itu saya minta pihak polis membuat siasatan ke atasnya.”

Khalil berkata, hantaran Anwar di Facebook berhubung perkara ini sudah dikeluarkan.

 Comments
Loading...