Shafie Apdal masih calon PM, kata Dr Mahathir


(Bernama) – Presiden Warisan Mohd Shafie Apdal (gambar) masih calon perdana menteri blok pembangkang walaupun gagal mempertahankan kerajaannya dalam pilihan raya Sabah, kata Dr Mahathir Mohamad.

Pengasas Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu berkata, ahli Parlimen Semporna itu tetap akan dinamakan sebagai calon perdana menteri sekiranya mereka menang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“(Shafie Apdal) masih salah satu daripada calon (Perdana Menteri),” kata beliau ketika ditemui The Malaysian Insight di Langkawi.

Ketika mengulas keputusan pilihan raya negeri yang berlangsung semalam, Dr Mahathir turut kecewa kerana parti Warisan dan sekutunya tewas kepada parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Katanya, beliau kecewa kerana Shafie tetap kalah dalam pilihan raya yang diadakan untuk menghalang perubahan kerajaan melalui tindakan mengupah wakil rakyat untuk lompat parti.

“Saya kecewalah. Saya harap rakyat Sabah menolak orang yang guna cara tidak betul untuk ambil alih kerajaan kerana mereka sengaja meruntuhkan kerajaan dengan upah kepada orang yang lompat (parti).

“Kalau ini jadi satu amalan kita di Malaysia… Tamatlah demokrasi.

“Siapa saja ada duit boleh beli mana-mana kerajaan, sama ada kerajaan pusat pun macam itu, di Sabah pun macam itu,” katanya.

 Comments
Loading...