Abdul Hadi tak pernah minta jawatan dalam kerajaan: Takiyuddin


(Sinar Harian) – Pas berterima kasih dan menghargai kepercayaan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melantik Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, perlantikan tersebut membolehkan Abdul Hadi turut membantu kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam mengharmonikan lagi hubungan diplomatik dan antarabangsa khususnya dengan negara-negara rantau tersebut.

Menurutnya, Abdul Hadi juga akan bekerjasama erat dengan Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Wisma Putra.

“Pas dalam hal ini turut menafikan dakwaan bahawa tindakan Perdana Menteri melantik Presiden Pas sebagai suatu usaha memujuk dan memenangi hati ahli-ahli Pas.

“Ini kerana Pas lebih-lebih lagi Presidennya tidak pernah meminta jawatan mahupun kedudukan dalam kerajaan, sebaliknya bersedia berkhidmat di mana jua demi menguatkan serta menjamin kestabilan kerajaan pimpinan Perdana Menteri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, Takiyuddin berkata, Pas akan melantik satu Jawatankuasa Penasihat berbentuk ‘Hisbah’ bagi memantau tugas dan menasihati anggota kerajaan daripada kalangan Pas agar mereka dapat menjalankan tugas serta tanggungjawab dengan jujur dan terbaik.

“Memandangkan Presiden Pas turut berada dalam kerajaan, mungkin jawatankuasa itu akan dilantik dari kalangan pimpinan Majlis Syura Ulamak Pas. Sebelum ini Pas mempunyai Jawatankuasa Penasihat Kerajaan Kelantan dan Terengganu yang dipengerusikan sendiri oleh Presiden Pas,” katanya.

 Comments
Loading...