Rafizi, dalam PH siapa suami atau isteri?


(Malaysia Gazette) – Sejurus selepas Rafizi Ramli mengeluarkan kenyataan supaya tok kadi kena semak jantina UMNO-Pas sebelum nikahkan esok, Datuk Seri Najib Razak tampil dengan dua persoalan.

Bekas Presiden UMNO itu berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) tahu tak perbezaan suami dengan isteri.

Tanyanya lagi, antara DAP dengan PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), siapa pula yang suami atau isteri,

Persoalan itu dilontarkan selepas Rafizi membangkitkan hubungan UMNO dan Pas sejak tahun 1970an.

Hubungan marah dan cinta antara Pas dengan UMNO ini sudah lama.

Katanya, UMNO dilabelkan Pas sebagai tidak Islam selepas kedua-dua parti ini ‘bercerai selepas berkahwin kali pertama pada tahun 1970an’.

Itu cerita dulu, kata Naib Presiden PKR itu kerana UMNO dan Pas sekarang sudah selesai meminang dan esok akan berkahwin di PWTC.

“Kita tidak tahu yang mana lelaki yang mana perempuan.

“Pas beritahu ahlinya yang dalam perkahwinan itu, PAS adalah lelaki yang memimpin. Kalau PAS ucap saja, jatuh talak tiga jadi UMNO tidak boleh main-main.

“UMNO beritahu ahlinya Pas adalah jandanya yang sekarang gila talak dengan UMNO setelah berpuluh tahun memaki hamun UMNO. UMNO bukan cinta sangat kepada Pas, cukup untuk dipakai sahaja,” katanya yang menyifatkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetap berjasa kerana menyatu dan memisahkan UMNO-Pas.

Beliau turut meramalkan ‘perkahwinan UMNO-Pas kali ini akan terburai.

Hanya tunggu masa kerana mereka tidak tahu siapa yang suami dan siapa yang isteri dalam perkahwinan itu dan apabila strategi politik itu tidak menjadi, mereka akan kembali kafir mengkafir seperti dulu.

Sindir Najib lagi Najib, parti Amanah itu kita tak perlu ditanya kerana ramai percaya hubungan mereka lebih kepada bapa dengan anak.

 Comments
Loading...