Mesej Apa Yang Kit Siang Cuba Sampaikan Pada Hari Kemerdekaan Ini?


Mesej pada hari kemerdekaan yang disampaikan oleh Kit Siang tersangatlah mengelirukan. Si Cina tua ni dah nyanyuk ke apa? Mesej ini ditujukan kepada siapa sebenarnya? Orang Melayu ke? Adakah dia tengah marah pada Orang Melayu? Dari apa yang saya baca, mesej Kit Siang nampaknya dia tengah memarahi Orang Melayu.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Di dalam mesej hari kemerdekaan Lim Kit Siang pada hari ini, dia berkata yang Rakyat Malaysia hendaklah meningkatkan kemahiran media sosial untuk menangani “kempen berita palsu dan kata-kata yang boleh mengundang kebencian.”

“Rakyat Malaysia secara tidak langsung telah terperangkap, di mana setiap kaum hidup didalam ketakutan, keraguan, curiga dan saling membenci di antara kaum dan agama yang lain. Dan mereka mempercayai bahawa kewujudan hak, etnik, budaya mereka ini terancam.”

“Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Orang Melayu telah dipengaruhi untuk mempercayai bahawa mereka telah kehilangan kuasa politik, hak, etnik, agama dan budaya mereka telah diancam kewujudannya.”

“Tetapi, bukan Orang Melayu sahaja yang takut kewujudan mereka terancam, Orang Cina Malaysia dan Orang India Malaysia juga takut dengan hak, etnik dan budaya mereka terancam kewujudannya.”

“Jika setiap komuniti, etnik dan budaya menghadapi ancaman kewujudannya, jadi siapakah yang memulakan kesemua ancaman ini terhadap komuniti, etnik dan budaya dalam negara ini?”

“Saying every cloud has a silver lining”, Lim berkata semalam bahawa Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad telah menyeru kepada mereka yang bertanggung-jawap memboikot produk bukan bumiputra dan bukan muslim dalam dua bulan lepas untuk menghentikannya. Kerana kempen mereka tidak akan berjaya sebaliknya akan membangkitkan kemarahan.

“Kegagalan kempen memboikot ini menjadi bukti bahawa media sosial tidaklah mewakili jumlah yang besar diseluruh Malaysia.”

*******************************************************************

Mesej pada hari kemerdekaan yang disampaikan oleh Kit Siang sangat mengelirukan. Si Cina tua ni dah nyanyuk ke apa? Mesej ini ditujukan kepada siapa sebenarnya? Orang Melayu ke? Adakah dia tengah marah kepada Orang Melayu? Dari apa yang saya baca, mesej Kit Siang nampaknya dia tengah memarahi Orang Melayu.

Dan kenapa memetik ayat Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai “boikot produk dan perkhidmatan bukan Melayu/bukan Islam”? Bukankah Mahathir juga yang melancarkan kempen “Buy British Last” ketika Margaret Thatcher menjadi Perdana Menteri?

Mahathir mengutuk demonstrasi jalanan dan kemudiannya dia yang juga menyertainya

Mahathir hanya melakukan perkara yang bersesuaian dengannya dan mengutuk perkara yang sama jika tidak sesuai dengannya. Bukankah Mahathir juga yang mengutuk demonstrasi jalanan semasa Reformasi dulu dan kemudiannya dia menyertai demonstrasi Bersih anti-Najib sebelum PRU14? Sampaikan Mahathir menahan tanpa pembicaraan terhadap peserta yang begitu ramai dalam tahun 1998, 1999, 2000 dan 2001 disebabkan demonstrasi Reformasi, termasuklah saya yang kena tahan ketika itu.

Menggunakan petikan ayat dari Mahathir bukanlah tindakan yang bijak bagi Kit Siang untuk dijadikan contoh. Lagi pun, Kit Siang jugalah yang menuduh Mahathir memusnahkan ekonomi Negara dan juga keharmonian Negara.

Kit Siang yang menuduh Mahathir memusnahkan Malaysia dan mencuri duit berbilion ringgit

Bukankah Mahahir yang mengumumkan bahawa Malaysia adalah Negara Islam Fundemantalis? Kenapa Kit Siang tidak menggunakan petikan ayat dari Mahathir itu sekali? Kenapa Kit Siang berkeras mengatakan bahawa Malaysia adalah Negara sekular. Mahathir tidak bersetuju dengan Kit Siang. Mahathir berkata bahawa Malaysia adalah Negara Islam Fundemantalis.

Kit Siang berkata, “Orang Melayu telah dipengaruhi untuk mempercayai bahawa mereka telah kehilangan kuasa politik, hak, etnik, agama dan budaya mereka telah diancam kewujudannya.”

Jadi, ianya salah siapa? Bukan ke DAP dengan bangga mengatakan bahawa hampir 100% Orang Cina dan Orang India mengundi Pakatan Harapan? Bila DAP bangga dengan hampir 100% Orang Cina dan Orang India mengundi Pakatan Harapan dan dia pula memberitahu Orang Melayu yang “Mereka telah dipengaruhi untuk mempercayai bahawa mereka telah kehilangan kuasa politik, hak, etnik, agama dan budaya mereka telah diancam kewujudannya.”

Kau lah orangnya yang menakutkan Orang Melayu dan sekarang merungut dengan mengatakan ada orang yang menakutkan Orang Melayu. Kau lah yang menakutkan Orang Melayu dengan banggannya berkata bahawa “hampir 100% Orang Cina dan Orang India menyokong dan mengundi untuk Pakatan Harapan”. Bodoh punya Cina! Sendiri buat lepas tu complain!

Bukankah DAP dari tiga PRU yang lepas dari tahun 2008 sehinggakan 2018 berzikir “Asal Bukan Umno” atau “Anything But Umno”?

Bukankah DAP yang berkata bahawa “Dasar Ekonomi Baru” atau DEB itu bersamaan dengan “Aparteid” permisahan kaum.

Bukankah DAP mengatakan yang Islam boleh dilaksanakan tetapi langkah mayat saya dulu?

Bukankah DAP yang menentang RUU355?

Bukankah DAP mengatakan bahawa mereka akan menggunakan Melayu untuk bergaduh dengan Melayu?

Bukankah DAP mengatakan yang mereka menggunakan Mahathir untuk menghancurkan Umno?

Bukankah DAP yang mengatakan bahawa untuk menghapuskan kerajaan Melayu, Umno harus dijatuhkan terlebih dahulu?

Bukankah DAP mengatakan sekiranya mengundi untuk MCA, MIC, Gerakan, Myppp dan lain lain adalah sama dengan mengundi Umno?

Bukankah DAP mengatakan bahawa Malaysia adalah Negara sekular dan bukannya Negara Islam?

Bukankah DAP yang mendesak bahawa Kristian diberikan kebenaran untuk menggunakan perkataan “Allah” dalam Bible Bahasa Malaysia?

Bukankah DAP yang mengatakan bahawa Dasar Ekonomi Baru (DEB) perlu dihapuskan dan diganti dengan meritokrasi?

Bukankah DAP yang mengatakan bahawa Sekolah Cina adalah lebih bagus dari Sekolah Kebangsaan dan oleh itu mereka perlu dibenarkan untuk beroperasi?

Selama sepuluh tahun DAP yang melancarkan kempen membenci dan sekarang kebencian ini datang menghantui DAP balik

Senarai ini boleh diteruskan sehinggakan menjadi 50 dalil pun boleh. Rasanya penjelasan saya ini sudah cukup jelas. Sekiranya apa yang dikatakan oleh Kit Siang itu adalah betul, DAP lah yang menjadi punca untuk semua kekacauan ini terjadi di Malaysia. “If Malaysia sucks and has gone to the dogs”, Kit Siang lah perlu mencerminkan diri dan melihat siapa yang memulakan semua ini.

Selama sepuluh tahun dan tiga Pilihan Raya Umum dari tahun 2008 hingga 2018, DAP telah memainkan isu agama dan perkauman untuk mendapatkan hampir kesemua undi Orang Cina dan India untuk mereka. Dan mereka berjaya mendapatkannya melalui kempen-kempen benci Umno, benci Melayu, benci Islam dan benci Raja-Raja Melayu. (DAP sehinggakan menendang PAS keluar dari Pakatan kerana PAS enggan menentang Sultan Selangor). Selepas sepuluh tahun akhirnya mereka berjaya.

Hitler dan Parti Nazi melakukan perkara yang sama di negara Jerman dan hasilnya seramai enam juta Orang Yahudi dihapuskan. Orang Melayu tidak akan tidur dan menunggu apa yang terjadi terhadap Orang Yahudi di Jerman akan terjadi terhadap Orang Melayu di Malaysia. Nama permainan yang di mainkan oleh DAP adalah kempen membenci. Jadi, Orang Melayu akan bangun dan lawan balik untuk mempertahankan diri mereka. Apa salahnya dengan perbuatan itu? Takkan lah Orang Melayu akan duduk diam setelah menerima tamparan dan tidak melawan balik. Cakap macam orang bodoh si Cina tua ni.

 Comments
Loading...