Tun, jika Dong Zong rasis, Zakir Naik bagaimana? – RSN Rayer


Oleh: RSN Rayer

Sebagai seorang ahli Parlimen kerajaan, ini adalah surat terbuka saya yang kedua kepada anda yang berkaitan dengan kumpulan pendidikan Cina, Dong Zong yang dilabelkan sebagai perkauman oleh anda berulang kali kerana menentang pelaksanaan pelajaran khat di sekolah rendah Cina dan Tamil.

Adalah salah dengan melabel Dong Zong sebagai perkauman seperti juga organisasi lain dari masyarakat Cina dan India, Majlis Perundingan Buddhisme Malaysia, Kristian, Hindu, Sikhisme dan Taoisme, bekas menteri Rafidah Aziz, peguam Siti Kasim, kolumnis Azly Rahman, ahli akademik Dr Mohd Tajuddin Mohd Rasdi dan banyak cendekiawan Melayu lain yang juga berkongsi pandangan dan tempahan yang sama seperti Dong Zong.

Adakah betul bagi anda untuk melabel semua mereka sebagai perkauman?

Melalui logik anda, Dong Zong sedang bersifat perkauman kerana mereka seolah-olah menghasut orang untuk berbalah antara satu sama lain, bercakap tentang satu komuniti dan tidak menjaga perasaan orang lain, dan dikhususkan sepenuhnya kepada perkauman kaum dari satu kaum dan ini adalah – mengikut anda – sifat-sifat perkauman.

Melalui logik anda sendiri, Zakir Naik adalah rasis  peringkat tertinggi. Mengapa anda mengabaikan gajah di dalam bilik?

Saya ingin mengulangi bahawa adalah salah bagi anda, Tun, untuk melabelkan Dong Zong sebagai perkauman kerana anda adalah Perdana Menteri “Malaysia baru” di mana kami percaya untuk menyelesaikan isu-isu kontroversi adalah melalui perundingan dan perbincangan yang rasional.

Kami rakyat Malaysia bergantung kepada anda untuk perpaduan dan perpaduan negara yang lebih besar selepas dekad pecah dan perintah di bawah BN dan dakwaan anda kepada Dong Zong kini hanya membuka pintu bah kepada negara dengan penuh kekacauan lagi.

Terima kasih.

 Comments
Loading...