Mahathir kepada pemimpin DAP: Tulisan Cina boleh, mengapa penulisan khat tak boleh?


(Berita Harian) – Keputusan kerajaan untuk memperkenalkan seni khat dan tulisan Jawi bagi mata pelajaran bahasa Melayu Tahun Empat adalah kekal, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata, kerajaan selama ini tidak pernah menghalang kaum lain untuk mengamalkan penulisan bahasa ibunda masing-masing, yang menjadikan negara ini istimewa.

“Tulisan bahasa Cina tidak dibenarkan di negara lain termasuk Filipina, Indonesia dan Thailand. Ini adalah sesuatu yang istimewa (di Malaysia) kerana tidak pernah menghalang penggunaan tulisan kaum masing-masing.

“Tidak kenalah kalau segelintir pihak dalam DAP dan pertubuhan tertentu untuk menentang penulisan khat. Penulisan khat suatu seni yang tinggi dan saya fikir kita boleh teruskan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berdialog bersama penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT) sempena Townhall Semarak Merdeka bersama Perdana Menteri di Hotel Hatten di sini, hari ini.

Kenyataan tegas Perdana Menteri itu mendapat tepukan gemuruh kira-kira 2,000 peserta program yang dikendalikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Pelaburan negeri, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen.

Yang hadir sama, Menteri Besar Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal; Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof dan EXCO Pendidikan, Sains, Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi negeri, Noor Effendi Ahmad.

Dr Mahathir mengulas tindakan beberapa pemimpin akar umbi DAP termasuk sebahagian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu membantah pelaksanaan seni khat dan tulisan Jawi sebagai sebahagian subjek bahasa Melayu Tahun Empat di sekolah jenis kebangsaan.

Baru-baru ini, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengumumkan penggunaan tulisan Jawi dalam buku teks di semua sekolah termasuk Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina dan SJK Tamil.

Keputusan itu turut membabitkan pelaksanaan seni khat ke dalam buku teks murid Tahun Empat menjelang tahun hadapan.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata, tanpa politik negara tidak akan mencapai kemerdekaan walaupun sesetengah pihak menganggap politik itu kotor.

Katanya, politik sebenarnya banyak memberi manfaat kepada bangsa dan negara termasuk menjadi wadah perjuangan pemimpin terdahulu untuk memerdekakan negara daripada penjajah.

“Yang salahnya bukan politik tetapi perbuatan orang politik. Apabila mereka berkuasa, salah guna kuasa.. curi duit, amalkan rasuah dan menekan orang lain,” katanya.

Mengulas mengenai perit getir pemimpin terdahulu menuntut kemerdekaan, Dr Mahathir berkata generasi muda seharusnya mengenang dan menghargai pengorbanan mereka yang menggagalkan usaha British menubuhkan Malayan Union di Tanah Melayu.

“Bantahan rakyat yang bersatu berjaya menggagalkan rancangan British itu, sebelum kesedaran politik menyatukan rakyat sehingga bangkit untuk menuntut kemerdekaan pada 1957,” katanya.

 Comments
Loading...