Pakatan Harapan sudah habis modal nak kelentong rakyat


Isu dia bukan masalah Pakatan Harapan akan hilang kuasa atau pun tidak. Isu dia adalah Pakatan Harapan akan hilang muka. Dah la di PRK Cameron Highlands Pakatan Harapan kalah. Kalau kalah PRK Semenyih juga maka Pakatan Harapan akan menerima tamparan yang hebat. Matlamat di Semenyih untuk kalahkan Pakatan Harapan hanya untuk bagi tamparan dimuka mereka, bukannya untuk ambil alih kerajaan.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Nampaknya Pakatan Harapan sudah meroyan gila-babi. Tun Dr Mahathir Mohamad kata beliau tak kisah sekiranya Umno menang PRK Semenyih sebab Pakatan Harapan mempunyai majoriti di dalam parlimen. Maksudnya, sekiranya Pakatan Harapan kalah pun di PRK Semenyih mereka tidak akan hilang kuasa memerintah.

Memang betul! Kalau Pakatan Harapan kalah di PRK Semenyih mereka tidak akan hilang kuasa pun. Kalau Pakatan Harapan hilang 10 kerusi pun mereka masih tidak akan hilang kuasa. Kita semua lulus kelas matematik kat sekolah dulu dan tahu macam mana nak kira. Kalau Pakatan Harapan mempunyai 110 kerusi baru mereka akan hilang kuasa. Jadi satu kerusi hilang tak akan jadi apa.

Isu dia bukan masalah Pakatan Harapan akan hilang kuasa atau pun tidak. Isu dia adalah Pakatan Harapan akan hilang muka. Dah la di PRK Cameron Highlands Pakatan Harapan kalah. Kalau kalah PRK Semenyih juga maka Pakatan Harapan akan menerima tamparan yang hebat. Matlamat di Semenyih untuk kalahkan Pakatan Harapan hanya untuk bagi tamparan dimuka mereka, bukannya untuk ambil alih kerajaan.

Umno tidak boleh menang di Semenyih sekiranya Umno dan PAS tidak bersatu. Ini mesej yang ingin disampaikan. Dan sekiranya Umno menang di Semenyih, ini bermakna Melayu sudah bersatu menentang Pakatan Harapan. Ini yang dimaksudkan dengan menampar muka Pakatan Harapan.

Mahathir berkata negara mungkin akan bankrup sekiranya tol lebuhraya dihapuskan. Mahathir kata walaupun tol dihapuskan rakyat masih lagi terpaksa membayar tol secara tidak langsung. Ini disebabkan kerajaan dan bukan pengguna lebuhraya yang bayar dan duit kerajaan adalah duit rakyat. Jadi, akhirnya, rakyat juga yang masih kena bayar walaupun tol dihapuskan.

Kita semua tahu perkara ini dan sudah bertahun-tahun kita bercakap mengenainya. Pakatan Harapan berjanji akan menghapuskan tol. Rakyat akhirnya masih kena bayar walaupun secara tak langsung. Kita sudah pun bagitahu hal ini apabila Pakatan Rakyat berjanji nak hapuskan tol.

Isu nak hapuskan tol adalah tipu-helah semata-mata. Apabila tol dihapuskan dan pengguna boleh guna lebuhraya dengan percuma, maka kerajaan akan terpaksa bayar gantirugi. Jadi duit cukai kita juga akan lesap. Itulah hakikat yang sebenarnya.

Yang lebih aneh sekali, orang yang mengguna lebuhraya tol ini ialah orang dari pantai barat Semenanjung Malaysia. Tapi orang yang akan bayar untuk mengguna lebuhraya percuma ini ialah orang dari pantai timur Semenanjung Malaysia dan orang dari Sabah dan Sarawak. Ini kerana hasil minyak datang dari pantai timur Semenanjung Malaysia dan Sabah/Sarawak.

Hari ini kerajaan mengumumkan yang tidak lama lagi Malaysia akan keluarkan kereta yang boleh terbang. Ini bermakna selepas ini rakyat Malaysia tidak perlu guna lebuhraya. Kereta semua terbang kat langit. Jadi, secara automatic, rakyat Malaysia tidak perlu bayar tol lagi.

Sebelum PRU14 di bulan Mei 2018, Pakatan Harapan berkata gaji minima akan ditetapkan kepada RM1,500 sebulan. Pada 1 January 2019, gaji mimima ditetapkan kepada RM1,100. Hari ini kerajaan berkata RM1,100 sangat tinggi dan akan dikaji semula.

Majikan berkata kalau gaji minima ditetapkan kepada RM1,100 sebulan, ramai pekerja terpaksa dibuang atau perusahan akan ditutup.

Apa sudah jadi dengan janji-janji Pakatan Harapan? Sebelum berjanji tak kaji dahulu ke? Sudah janji baru nak kaji. Dan selepas buat nak gostan balik pula. Kecohlah Pakatan Harapan ni. Bukan kita tak bagitahu semua benda ni. Kita dah bagitahu tapi mereka tetap tidak mahu dengar. Sekarang, padan muka.

Pakatan Harapan ni sedap mulut saja. Cakap sekadar hendak bagi orang sedap mendengar. Tapi semuanya tak logik. Selepas buat, gostan balik. Inilah yang di kata Malaysia Baru. Lagi lama lagi terang kelemahan kerajaan Pakatan Harapan.

 Comments
Loading...