Mamak Memang Mahu “Melayu Mudah Lupa”


Perdana Menteri IV Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini cuba sedaya upaya menghancurkan wadah Perjuangan Melayu atas agenda peribadi dan ego membatasi kepentingan orang Melayu dan negara kerana beliau sebenarnya bukan orang Melayu.

Laporan The Malay Mail Online:

Zahid: His name was Mahathir, son of Iskandar Kutty

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said he was informed by the National Registration Department that Tun Dr Mahathir Mohamad’s original name was ‘Mahathir a/l Iskandar Kutty.’

KUALA LUMPUR, July 31 — Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said he was informed by the National Registration Department that Tun Dr Mahathir Mohamad’s original name was “Mahathir a/l Iskandar Kutty.”

Ahmad Zahid, who is both deputy prime minister and home minister, said this while delivering his keynote at the Kelana Jaya Umno division meeting today, according to the Malaysiakini news portal.

“This is why they say ‘Malays easily forget.’ For 22 years, I did not touch on his personal issues. But this is his previous blue IC,” the acting Umno deputy president said while displaying his smartphone to the audience.

“His name was Mahathir son of Iskandar Kutty,” Zahid said, with emphasis on the phrase “son of” that is customarily used by the Indian community here.

Although Zahid did not specifically name Dr Mahathir, he referenced the former prime minister’s catchphrase as well as his 22 years in power.

He then accused Dr Mahathir of only championing Malays in order to use the community for his personal goals, and of abandoning Umno after milking it dry of all benefit.

This is the second time that Umno leaders have brought up Dr Mahathir’s Indian ancestry in apparent mockery.

Dr Mahathir’s lineage is believed to include ancestors from Kerala, India on the paternal side.

***********

Memang sah jelas kerana selama 60 tahun ini beliau menggunakan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau United Malay Nationalist Organisation (UMNO) sebagai platform  untuk melonjakkan diri kerana kuasa politik sebelum dan selepas Kermerdekaan Tanah Melayu bertunjang ditangan orang Melayu melalui UMNO.

Beliau menjadi calon UMNO atas tiket Parti Perikatan dalam PRU II 1964 bertanding dalam kawasaki Kota Setar Selatan. Itu merupakan permulaan beliau diangkat oleh ahli-ahli UMNO kepada Majlis Tertinggi UMNO.

Dr. Mahathir dipecat dari UMNO atas nasihat Tun Dr Ismail Abdul Rahman semasa Presiden UMNO YAM Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj mengepalai Parti Perikatan dalam prestasi buruk PRU III Mei 1969, selepas menyebarkan surat beliau kepada Tunku.

Beliau kalah di Kota Setar Selatan kepada calon PAS Yusof Rawa kerana undi Cina membelakangi PAS, menyalahkan pentadbiran Tunku yang terlalu berlembut kepada golongan Cina dan tidak melakukan secukupnya untuk orang Melayu.

Dr Mahathir menggunakan peluang ini untuk menganyang Tunku Abdul Rahman secukupnya sehinggakan ujud sebilangan ahli UMNO yang marah dan mula memberontak kepada Presiden UMNO.  Walaupun telah baanvak berjasa kepada UMNO, orang Melayu dan Negara, kebencian ditagih untuk menjatuhkan Tunku Abdul Rahman.

Tahun 1973 Menteri Besar Selangor Dato Haron Idris telah ditugaskan oleh Presiden UMNO ketika itu Perdana Menteri II Tun Hj Abdul Razak Hussain untuk mebawa balik Dr. Mahathir kedalam pangkuan UMNO.

Ianya dijayakan dengan bantuan MP Rawang Tunku Abdullah Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman. Dr Mahathir dilantik menjadi Senator.

Dalam PRU IV 1974, Dr. Mahathir bertanding di Kubang Pasu dan menang. Beliau di lantik kedalam Kabinet sebagai Menteri Pelajaran, dalam Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang pertama.

Ini melonjakkan beliau dikalangan orang UMNO sehingga berjaya dipilih sebagai Naib Presiden pada pemilihan 1975, bersama En Ghafar Baba dan Tengku Razaleigh Hamzah.

Apabila Tun Razak telah kembali ke Rahmatullah secara mengejut pada 14 Januari 1976 di London, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Hussein Onn telah mengambil alih. Enam bulan kemudian, beliau telah memilih dan mengangkat Dr. Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Onar kali kedua ialah dipercayai Dr Mahathir merupakan dalang dibelakang toko veteran UMNO Hj Sulaiman Palestin mencabar kepimpinan Dato’ Hussein sebagai Presiden UMNO pada pemilihan 1978. Walaupun ianya gagal, ini kali pertama Presiden UMNO dicabar.

Onar kali ketiga ialah amalan ‘Divde and Rule’ selepas mengambil alih sebagai Perdana Menteri IV pada 16 Julai 1981. Beliau sengaja membiarkan dua ‘Harimau bercakaran antara mereja’, iaitu pemimpin UMNO dari Johor Dato’ Musa Hitam dan Tengku Razaleigh Hamzah dari Kelantan bagi jawatan Timbalan Presiden.

Onar keempat ialah peristiwa berdarah Memali berlaku pada 19 November 1985, dimana 18 terbunuh dalam operasi Polis menangkap beberapa pemimpin PAS yang dikatakan menjadi ‘pelampau ugama’ dan mengancam keselamatan negara. Semua yang terkorban itu adalah Melayu-Muslim.

Omar kelima memanjangkan pertelingkahan antara pemimpin UMNO dipanjangkan sehinggakan Timbalan Perdana Menteri Dato’ Musa Hitam meletakkkan jawatan pada Feb 1996. Seterusnya, berlaku perpecahan dalam UMNO sehingga ujud ‘Team A’ dan ‘Team B’ menjelang pemilihan pucuk kepimpinan parti April 1987.

Onar keenam ialah menang tipis jawatan mempertahankan Presiden UMNO dengan 43 undi, membawa kepada krisis dalaman UMNO dimana pentadbiran mesyuarat lemas dan pada 8 Feb 1988, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengharamkan UMNO sebagai pertubuhan sah bawah ROS.

Onar ketujuh ialah campurtangan beliau sebagai Ketua Eksekutif dalam Kehakiman sehingga 20 hakim bersetuju agar perkara ini dibangkitkan kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong VIII.

Akibatnya, Dr. Mahathir menggunakan peluang ini untuk menyingkirkan Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Salleh Abas dan lima Hakim Mahkamah Agung lain pada Julai 1988. Ianya berlaku sebuah krisis Perlembagaan kerana apa-apa yang diputuskan Tribunal Kehakiman untuk memecat Salleh, tidak boleh dirayu kerana Mahkamah Agung tidak mempunyai cukup hakim yang layak untuk mendengar dan membuat keputusan.

Apa yang menarik ialah baru-baru ini Dr. Mahathir menyalahkan Almarhum Tunku Sultan Iskandar sebagai SPB Along VIII yang berhasrat agar Salleh dipecat. Ini solah-olah beliau ingin menghasut orang Melayu membenci institiusi Raja Melayu kerana berdaya untuk meminta agar wakil mereka seperi Ketua Hakim Negara dan Hakim Mahkamah Agung disingkirkan, sedangkan mereka dilantik atas perkenan Majlis Raja-Raja.

Onar kelapan ialah sebagai Perdana Menteri Dr. Mahathir sepatutnya bertanggung jawab penuh keatas krisis Bank Negara Malaysia pada 1992-3 apabila terlibat dalam pasaran matawang sehingga melibat kerugian USD10b dari rizab matawang antarabangsa bank pusat itu.

Ini merupakan pertahanan matawang Ringgit dilemahkan sehingga berlaku krisis Kewangan Asian dimana KLSE terjejas teruk sehingga indeks KLCI jatuh dari paras hampir 1300 mata melada 262 mata, akibat tukaran Ringgit keep-ada USD jatuh dari sekitar 2.60 hingga 4.88.

Sistem pasaran modal, laba dan derivatif kewangan hampir lumpuh dimana sejumlah RM60b Non Performing Loan (NPL) dilaporkan sistem perbankan dan kewangan Malaysia.

Ramai usahawan gergasi dikalangan orang Melayu terjejas dan syarikat mereka tergadai. Nama seperti Dato’ Sulaiman Abdul Rahman (Taiping Consolidated Bhd.), Tan Sri Halim Saad, Tan Sri Tajudin Ramli, Tan Sri Rashid Hussain, Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah dan empayar kommersil Bumiputera mereka tergadai dan dipecah-pecahkan (dismantled).

READ MORE HERE

 Comments
Loading...