Hadi serang DAP, hanya mahu kerjasama dengan parti ‘tegakkan Islam’


lim-kit-siang-hadi

Parti yang ingin mengajak PAS bekerjasama perlu melakukan perubahan untuk menegakkan Islam kerana perjuangan itu membawa ke akhirat.

(FMT) – PAS hanya mahu bekerjasama dengan parti yang mahu menegakkan Islam di negara ini, dan menolak kerjasama dengan DAP serta “parti lain yang mengikut” parti sosialis itu, lapor Sinar Harian.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang meletakkan syarat parti yang ingin mengajak PAS bekerjasama perlu melakukan perubahan untuk menegakkan Islam kerana perjuangan itu membawa ke akhirat.

“Cuma Islam mampu perbetulkan orang. PAS hanya boleh bekerjasama dengan mana-mana pihak yang ingin tegakkan Islam sahaja,” katanya lapor akhbar berbahasa Melayu itu.

“Dalam hal ini, DAP jelas menentang dasar Islam diperjuangkan dan di sana ada juga parti lain yang ikut,” tambahnya, tanpa menamakan parti atau pakatan mana yang dimaksudkan selain DAP.

Hadi berkata demikian ketika Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertingkatkan usaha mendekati PAS.

Muhyiddin berharap usaha ini akan membawa kepada suatu kerjasama, pakatan baharu atau persefahaman antara PAS, PPBM dan PH pada pilihan raya akan datang.

PAS menyifatkan parti yang mengikut DAP adalah sama seperti parti itu.

“Ada parti yang masih senyap, ada juga seolah-olah tiada pendirian,” kata Hadi, sekali lagi tidak menamakan sasarannya. “Ini semua adalah lampu isyarat yang akan tentukan sikap orang Islam.”

“Sama ada lampu merah langgar juga atau lampu hijau baru jalan.

“Jadi orang PAS kena tengok baik-baik parti-parti ini sejauh mana mereka boleh bekerjasama dengan kita dalam tegakkan Islam.”

PAS menjarakkan diri daripada gabungan Pakatan Harapan selepas parti Islam itu memutuskan hubungan dengan DAP dan menegaskan tiada kerjasama akan dilakukan antara kedua parti itu.

PAS masih mengekalkan kerjasama dengan PKR, dan dengan DAP dalam Kerajaan Selangor.

“Penyokong PAS kena tahu sampai bila orang hendak guna PAS sebagai anak tangga bukan jadikan PAS tangga untuk perubahan,” kata Hadi.

READ MORE HEREComments
Loading...