Mengenang 27 tahun Mastura bersama rakyat Kuala Kangsar


Yasmin

Kenangan bersama rakyat selama 27 tahun yang akan terpahat di setiap hati warga Kuala Kangsar sebab terlalu banyak bakti allahyarham Dato Wan Khair-il dan Mastura telah taburkan

Yasmin Mohd Yazid, Free Malaysia Today

Untuk memilih seorang pemimpin sewajarnya dari kalangan yang mempunyai sifat-sifat yang setia, telus untuk berjuang demi nama perjuangan dan bukan untuk memiliki kuasa, status mau pun wang ringgit.

Apa pun tomahan, fitnah, caci serta kutukan daripada manusia yang tidak kenal hati budi Mastura Yazid. Kebenarannya beliau tidak sesekali gila kuasa dan sanggup menggadaikan agama dan dirinya demi tamak haloba status yang pernah dipegang oleh arwah suaminya.

Ada segelintir manusia yang sanggup bersumpah agar Mastura dan anak-anaknya ditimpa malapetaka dan dilaknat dek Allah. Siapa kita utk jatuh hukum kepada seseorang hamba Allah? Apakah maqam kita cukup sempurna untuk melaknati seorang hamba Allah yg khususnya tika ini beliau dan anak-anaknya diuji dengan kematian seorang insan yang pernah berjasa pada rakyat Kuala Kangsar dimana kasih sayang dibawa ke akhir hayat.

Seorang wanita yang tidak pernah jemu mengukir senyuman, memberi tanpa mengambil, meletakkan dirinya dalam situasi orang lain yang dalam kesusahan dan tidak pernah membedakan miskin dan kaya dan mempunyai sifat-sifat kemanusiaan serta setia pada keluarga, bangsa dan agama. Inilah hakikatnya sifat-sifat yang wujud di dalam jiwa Mastura Yazid . Bukankah ini ciri-ciri yang kita inginkan..?

Tanyakan kepada setiap orang yang mengenali Mastura termasuk setiap rakyat Kuala Kangsar, bagaimana halus dan telusnya dia apabila berinteraksi bersama mereka.

Mastura

Dari kecil hingga ke dewasa, dia seorang anak yg akur kepada kedua orang tuanya dan tidak tahu untuk menidakkan setiap tanggungjawab yang diberi. Dalam setiap perilakunya Mastura amalkan sifat berhemah serta melihat seseorang dengan mata hatinya, bukan daripada mata kasarnya.

Perjuangan untuk menegakkan hak serta keperihatinan kepada setiap rakyat di Kuala Kangsar merupakan fokus yang perlu dititik beratkan.

Dengan sifat-sifatnya, Mastura sanggup turun padang dan memberi sepenuh perhatian, mengenepikan jurang perbedaan miskin atau kaya, cacat atau sempurna serta mampu atau tidak, demi tanggung jawab dan sayangkan nusa, bangsa dan agama.

Seorang perempuan yang berhati mulia dimana setiap perlakuannya selalu tersemat keikhlasan tanpa mengira siapa kita dan dari mana datangnya kita. Tuturkata yang cukup berbudi bahasa dan berhemah menampilkan Mastura adalah seorang yang telah dididik dengan etika kemanusiaan yang tinggi.

Pemilihan wakil untuk PRK ini memerlukan ketua yang sanggup berkorban demi masyarakat Kuala Kangsar. Dengan pergaulan serta sifat ingin tahu dan kasih sayang pada orang-orang kampung terdapat dalam jiwanya. Mastura tetap bersabar akan segala macam fitnah dan hinaan daripada luar sebab dia percaya Allah mengasihani dan mengetahui. Yang baik akan tampak dan buruk dizahirkan sebab Mastura percaya kepada kebenaran yang Allah maha tahu akan segalanya.

Pengalaman dan pendedahan bersama arwah suami allahyarham Dato Wan Khair-il dimana Mastura bersama-sama mengharungi susah senang bersama rakyat Kuala Kangsar merapatkan lagi perhubungan silaturahim bersama.

Masa, tenaga dan pergaulan berkongsi bersama warga Kuala Kangsar adalah agenda serta misi arwah serta isterinya. Tidak ramai diantara kita yang sanggup dan berdaya keringat mengusahakan apa yang dijanjikan yang memerlukan keluhuran serta sifat amanah yang tiada tolak bandingnya.

Dengan latar belakang insan seperti Mastura yang telah dibentuk dengan ilmu, agama dan pengalaman serta pergaulan yang positif bersama rakyat menguatkan keyakinan kita yang Mastura mampu membela nasib warga dan rakyat Kuala Kangsar..insyaAllah.

Makin dekat mengenali Mastura, semakin kita memahami hati budi dan misi sebenarnya dia. Walau dalam meratapi pemergian suami dan atas nama ingin menyambung bakti dan sayangkan perjuangan arwah suami yang separuh jalan, Mastura korbankan dirinya untuk menerima tentangan fitnah sebab khidmat arwah perlu dibereskan tampa sebarang prejudis.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...