Bila kopiah di kepala sekadar hiasan


wanita_cina_600_

Kita pamerkan keIslaman kita pada kopiah, jubah, janggut, celak serta minyak atar berdozen gelen seolah-olah itu mencerminkan keperibadian seorang Muslimin sedangkan ilmu kemanusiaan yang amat dituntut agama tiada di jiwa. Yang cuma ada hanyalah riak dan kebencian.

Fa Abdul, Free Malaysia Today

“I ada satu kisah untuk you tulis, Fa,” kata Sham ketika saya terserempak dengannya di pejabat tempoh hari.

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal, saya segera mengeluarkan telefon bimbit dan merakam suaranya.

“Kisah ni terjadi hujung minggu yang sudah. Pada waktu itu I sedang menunjukkan anak remaja I yang baru tiba dari kampung akan selok belok kotaraya Kuala Lumpur. Pusing punya pusing, akhirnya kami menaiki LRT dan tiba di Stesen Sentral,” ujar Sham memulakan ceritanya.

“Sambil berjalan menyusuri kawasan persekitaran Brickfields, kami terserempak dengan seorang wanita Cina yang tiada daya penglihatan. Dia berjalan menggunakan tongkatnya tanpa memerlukan pertolongan sesiapa. Entah mengapa, anak I terpanggil untuk terus mengekori pergerakan beliau dari sudut pandangan matanya.”

Tidak sabar untuk mengetahui akan perkembangan cerita Sham, saya segera mendesaknya, “Apa jadi lepas tu?”

“Dalam pada wanita tersebut berjalan perlahan-lahan menggunakan tongkatnya, dia tidak sedar akan adanya sebuah beg besar yang terletak beberapa langkah di hadapannya. Tuan punya beg tersebut, seorang lelaki berkopiah yang agak berusia serta berjambang, walaupun menyedari kehadiran wanita tersebut, bertindak tidak mengendahkannya,” kata Sham, nadanya mempamerkan kekesalan.

“Anak I menarik lengan I seraya berkata ‘Daddy, kenapa pakcik tu tercegat saja di situ? Kenapa dia tak lalukan beg tu? Macamana kalau wanita tu jatuh tertendang beg?’.”

Read more hereComments
Loading...