Defisit kepercayaan: Salleh Keruak jawab Muhyiddin


sallehsaidkeruak-L-600x360

(Sinar Harian) – Speaker Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak menyifatkan defisit amanah atau yang disebut Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai defisit kepercayaan merupakan masalah yang dialami semua parti politik di dunia bukan sekadar Umno.

Menurutnya, faktor ekonomi global mempengaruhi undi rakyat dan ia perkara pertama yang perlu dipelajari jika mahu menjadi ahli politik.

“Timbalan Perdana Menteri mengangkat sesuatu yang amat menarik tempoh hari apabila beliau berkata Umno mengalami ‘defisit amanah’. Itulah sebenarnya masalah semua parti politik di seluruh dunia alami.

“… kemudian BN telah ditubuhkan untuk menggantikan Parti Perikatan dan dalam tempoh 30 tahun sehingga 2004, ia telah memenangi antara 53-64 peratus undi popular.

Apabila ekonomi berlaku untuk menjadi baik dan rakyat mempunyai lebih banyak wang dalam poket mereka, undi adalah lebih tinggi tetapi ketika dunia sedang menghadapi kemelesetan ekonomi global dan masa sukar ia adalah lebih rendah.

“Itulah perkara pertama yang anda belajar jika anda mahu menjadi ahli politik dan jika anda bercita-cita untuk memegang jawatan awam. Cita-cita tidak penting kepada kebanyakan pengundi, terutamanya jika anda tidak mempunyai wang kerana cita-cita tidak boleh meletakkan makanan di atas meja,” katanya melalui tulisan di blognya, hari ini.

Kenyataan itu seolah-olah menepis kenyataan Muhyiddin semalam yang menyebut agar ahli Umno bekerja keras bagi menangani persepsi sebilangan pihak berhubung defisit kepercayaan yang dihadapi parti itu.

Dalam catatan blog sama, beliau mengingatkan bahawa sesiapa yang mahu mentadbir negara, tidak boleh berenang melawan arus apatah lagi sebagai sebuah negara seperti Malaysia yang bergantung pada barat dan Amerika Syarikat.

“Satu lagi perkara yang anda perlukan untuk belajar jika anda mahu mentadbirkan negara adalah bahawa anda tidak boleh berenang melawan arus.

“Jika ekonomi global menghadapi pukulan maka negara anda juga menderita, terutamanya jika anda adalah sebuah negara seperti Malaysia yang perdagangan dan pelabura nya, bergantung kepada barat dan Amerika Syarikat,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menyentuh soal kemenangan BN dalam pilihan raya lalu yang mendapat 47 peratus undi popular dan kejayaan itu disifatkan luar biasa.

“Kita dalam Umno tidak boleh mengambil sikap peribadi dalam perihal ini. Dalam persekitaran hari ini, jika mana-mana kerajaan boleh menang walaupun hanya 45 peratus undi popular yang sudah agak luar biasa. Tidak syak lagi yang lebih teruk pernah ada pada tahun 2013 apabila BN hanya menang 47 peratus undi.

“Walau bagaimanapun, ia masih memenangi 60 peratus daripada kerusi berbanding UK di mana kerajaan telah dibentuk dengan hanya 51 peratus daripada kerusi. Walaupun pilihan raya umum 2004, yang dianggap ‘yang sentiasa terbaik’, telah dimenangi dengan kurang daripada dua pertiga daripada undi popular.

“Dan itu benar-benar tiada kaitan dengan ‘defisit amanah’ tetapi lebih kepada trend hari ini di seluruh dunia. Umno perlu realistik dan berdepan dengan realiti ini dan tidak hidup dalam penafian,” katanya.Comments
Loading...