Mahathir bantu PKR menang di Permatang Pauh


mahathir_3_04042015_620_413_100

Faktor lain menyumbang kemenangan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ialah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan ketidak adilan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

(Free Malaysia Today) – Serangan dan kritikan Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah membawa kemenangan kepada PKR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh.

Kenyataan itu dibuat berdasarkan kaji selidik yang dilakukan Institut Darul Ehsan (IDE) yang mendapati 55 peratus undi telah memihak kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail pada sebelum hari pencalonan.

Menurut Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, peratusan itu terus meningkat selepas itu sehinggalah hari pengundian.

“55 peratus pengundi di Permatang Pauh sebelum penamaan calon bersetuju bahawa desakan Dr Mahathir supaya Najib berundur telah mendorong mereka menyokong calon Pakatan Rakyat (PR).

“Peratus tersebut terus meningkat kepada 63 peratus selepas proses penamaan calon dilakukan pada 25 Mei lalu,” katanya dalam Program Siri Dialog Darul Ehsan 1/2015 yang bertajuk PRK Permatang Pauh dan Masa Depan Politik Negara di Universiti Selangor (UNISEL) pada Jumaat.

Mohammad Redzuan berkata, faktor lain menyumbang kemenangan Wan Azizah ialah isu pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) serta ketidakadilan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keluarganya.

Katanya, kaji selidik sebelum penamaan calon mendapati 61 peratus pengundi menyatakan pelaksanaan GST telah mendorong mereka untuk menyokong PR.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...