Hanya orang Cina akan gembira jika Datuk Mah kalah – Zahid


http://www.themalaysiantimes.com.my/wp-content/uploads/2013/09/Datuk-Seri-Dr.-Ahmad-Zahid-Hamidi-550x320.jpg

(Kuala Lumpur Post) – Hanya orang Cina akan gembira jika calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan Datuk Mah Siew Keong kalah pada 31 Mei, kerana mereka sudah kaya dan tidak bersyukur untuk itu, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

“Saya akan berasa sedih jika DAP menang sekali lagi di Teluk Intan. Orang Melayu akan menjadi sedih. Orang India akan lebih sedih.

“Tetapi orang Cina tiada terkesan kerana mereka mempunyai pelbagai perniagaan. Tetapi jika tidak kerana orang Melayu atau India yang membeli barang-barang mereka, mereka tidak akan mempunyai perniagaan.

“Melayu dan India yang membantu ahli perniagaan Cina. Tetapi apabila mereka mengundi, mereka memilih DAP. Mereka tidak bersyukur,” Zahid memberitahu kira-kira 100 orang Melayu di Durian Sebatang, Teluk Intan hari ini.

Beliau menggesa pengundi Cina, Melayu dan India bersatu kali ini bagi membangunkan kawasan dengan mengundi seorang lagi calon ahli Parlimen BN.

“Semua kaum mesti bersatu. Kita semua, Cina, Melayu, India, adalah sebahagian daripada satu keluarga besar, keluarga 1Malaysia. Itulah prinsip kami. ”

Beliau berkata sekiranya calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud diundi, beliau tidak akan memberi perhatian membangunkan Teluk Intan atau menjaga kebajikan penduduk tempatan.

“Beliau tidak boleh berkhidmat kepada rakyat. Beliau tidak mengambil berat terhadap masalah-masalah nelayan di Durian Sebatang.

“Beliau tahu beliau tidak mampu, sebab itulah beliau cakap isu-isu seperti longkang tersumbat, rumput panjang, rumah pecah bukan sebahagian daripada tugasnya. Tugasnya hanya menyusahkan orang di Parlimen,” kata Zahid.

Beliau berkata walaupun datang dari keluarga kaya, Mah bertekad berkhidmat kepada masyarakat kerana beliau lahir dan dibesarkan di Teluk Intan, tidak seperti Dyana.

“Beliau dilahirkan di sini. Semangatnya di sini. Tidak kira sama ada seseorang itu Melayu atau Cina atau India, beliau akan membantu semua orang,” kata Zahid.

Pada sidang akhbar kemudian, Zahid berkata kedudukan Mah sebagai presiden Gerakan adalah lebih berfaedah daripada meletakkan calon Melayu.

“Saya rasa strategi DAP meletakkan calon Melayu untuk mendapatkan sokongan Melayu tidak akan berkesan kerana orang Melayu menjauhkan diri mereka daripada calon ini selepas beliau berkata akan menentang hudud jika menang.”

Zahid merujuk kepada ceramah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini malam tadi, di mana beliau memberitahu lebih kurang 200 penduduk Melayu yang Dyana akan menjadi ahli Parlimen Melayu pertama untuk Teluk Intan jika dipilih.

“Bagi orang Melayu, sesiapa sahaja yang menentang hudud adalah menentang Islam. Jadi orang Melayu di Teluk Intan akan menolak beliau kerana menentang hudud, dan hudud adalah Islam,” kata Zahid.

“DAP tidak menyedari kesilapan mereka dan Anwar juga terperangkap dengan strategi salah mereka,” katanya.

DAP menurunkan Dyana dengan harapan menukar imej parti yang terlalu keCinaan dan memenangi lebih ramai sokongan Melayu di Teluk Intan, selepas memenangi hanya 25% daripada 23,301 undi Melayu pada pilihan raya umum tahun lepas.

Teluk Intan mempunyai 60,349 pengundi termasuk 410 pengundi awal dan 12 pengundi tidak hadir. Pengundian awal dijadualkan pada 27 Mei.

Kawasan itu mempunyai 23,301pengundi Melayu (38.3%), 25,310 pengundi Cina (41.9 %) dan 11,468 pengundi India (19%).

DAP pertama kali memenangi kerusi persekutuan, kemudian dikenali sebagai Teluk Anson, pada pilihan raya 1969, apabila Chan Fu King menewaskan calon MCA Dr Ng Kam Poh.

Sejak persempadanan semula bahagian pilihan raya Parlimen pada 1974, 1984 dan 1993, kawasan pilihan raya itu berubah komposisi dan watak pengundi yang membolehkan calon Gerakan memenangi kerusi itu secara berterusan dari 1974 hingga 1995, apabila M Kulasegaran memecahkan tradisi kalah DAP dengan kemenangan di pilihan raya kecil.

Mah memenangi kerusi itu untuk Gerakan pada pilihan raya umum 1999 dan mengekalkannya dalam pilihan raya 2005. Beliau hilang kerusi berkenaan kepada calon DAP, M Manogaran pada pilihan raya umum 2008 yang bersejarah, dan Seah Leong Peng pada 2013, lapor The Malaysian Insider.

 Comments
Loading...