Nak catuan atau kenaikan tarif air


WATERRATIONING_040314_TMIAFIF_002_540_360_100

Melihat jiran membeli dua balang yang teramat sangat besar untuk menakung air menimbulkan persoalan di minda saya mengenai keberkesanan langkah kerajaan Selangor untuk mencatu air.

Timmy Say, TMI

Apa fungsi sebenar catuan air? Ia tidak lain, tidak bukan adalah untuk mengurangkan penggunaan air sementara menunggu tahap air di empangan pulih.

Akan tetapi, pengumuman catuan air menimbulkan rasa panik di kalangan masyarakat, terutamanya keluarga di mana suami dan isteri bekerja sepenuh masa di Lembah Klang.

Golongan ini tidak mahu apabila mereka pulang ke rumah, dalam keletihan dan stres mengharungi kesesakan lalu lintas, setibanya di rumah, mereka terpaksa berdepan dengan masalah air untuk mandi, minum, kegunaan anak-anak dan sebagainya.

Oleh itu, keluarga yang sedemikian menyediakan dua balang besar untuk menakung air. Masalahnya, jumlah air yang ditakung melebihi jumlah air yang diperlukan pada hari-hari biasa.

Keluarga ini yang biasanya tidak perlu membayar bil air kerana dasar 20 meter padu air percuma yang diberikan kerajaan negeri Selangor kini perlu membayar bil air kerana penggunaan mereka pada bulan catuan air jauh melebihi 20 meter padu.

Mereka menyimpan lebih banyak air daripada jumlah air yang diperlukan pada hari biasa gara-gara kerana mereka panik dengan keadaan tiada air yang dikhuatiri berterusan.

Oleh sebab itu, reaksi panik rakyat terhadap langkah catuan air menyebabkan langkah tidak seberapa berkesan untuk mengurangkan penggunaan air.

Meskipun demikian, dari segi kos, rakyat tidak akan merungut banyak kerana mereka sanggup membayar lebih untuk menakung air berlebihan bagi kesenangan di hari-hari kekeringan.

Apabila tahap air di empangan pulih nanti, segalanya akan kembali seperti biasa dan rakyat terus menikmati air pada kadar yang sama.

Bagi kerajaan Selangor pula, ia hanya berisiko menghadapi rungutan rakyat sekiranya tahap air di empangan terus meruncing dan kaedah catuan air yang dilakukan tidak sekata.

Read more at: http://www.themalaysianinsider.com/opinion/timmy-say/article/nak-catuan-atau-kenaikan-tarif-airComments
Loading...