Kerajaan Pulau Pinang cakap tak serupa bikin


Namun syarikat terbabit gagal atas sebab-sebab teknikal kerana, pertama, syarikat terbabit bukan dari Pulau Pinang, dan kedua, syarikat terbabit hanya layak untuk projek dengan harga di bawah RM3 juta. Sedangkan harga yang dicadangkan oleh perunding adalah RM6.9 juta.

THE CORRIDORS OF POWER  

Lisa Adam

Kecekapan, Akauntabiliti dan Ketelusan, atau CAT, adalah mantera yang diguna pakai oleh Lim Guan Eng dan DAP dalam mentadbir Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Ia satu langkah yang diambil bagi memastikan keterbukaan dalam segala urusan kerajaan negeri terutama sekali dalam hal pemberian tender.

Ia juga satu strategi kerajaan negeri bagi meyakinkan rakyat yang berada di Pulau Pinang bahawa pentadbiran kerajaan negeri adalah berbeza dan lebih telus dari yang sebelumnya.

Selaras dengan CAT, perunding dalaman terlebih dahulu akan dilantik bagi mengesyorkan harga projek yang kemudiannya akan dilaksanakan melalui sistem tender terbuka atau ‘open tender’. Sementara syarikat-syarikat yang mengambil bahagian hanya akan dipertimbangkan sekiranya sebut harga yang diberikan oleh mereka adalah tidak melebihi 20% lebih murah atau lebih mahal dari harga yang telah disyorkan oleh perunding.

Walau bagaimanapun, tindakan kerajaan negeri memberikan tender bernilai hampir RM7 juta kepada S. P. Mega Sdn Bhd secara tidak telus bagi membina tebatan banjir dan menaiktarafkan parit di sekitar Jalan Kampung Baru, Bukit Mertajam, menjadi bukti bahawa CAT adalah sekadar slogan untuk mengaburi mata rakyat Pulau Pinang.

Tidak lebih dari itu.

Apa yang menariknya adalah, pada fasa awal rundingan mengenai projek berkenaan, Exco Kerajaan Negeri termasuk Lim Guan Eng sendiri telah melanggar prinsip CAT dengan mengadakan rundingan secara terus dengan satu syarikat lain tanpa melalui tender terbuka.

Namun syarikat terbabit gagal atas sebab-sebab teknikal kerana, pertama, syarikat terbabit bukan dari Pulau Pinang, dan kedua, syarikat terbabit hanya layak untuk projek dengan harga di bawah RM3 juta. Sedangkan harga yang dicadangkan oleh perunding adalah RM6.9 juta.

Maka sekali lagi, melalui rundingan terus yang dilakukan oleh Lim Guan Eng dan juga Exco Kerajaan Negeri, mereka mengesyorkan projek berkenaan diberikan pula kepada S. P. Mega Sdn Bhd.

Jadi, di manakah ketelusan yang diuar-uarkan oleh DAP Pulau Pinang dalam perkara ini bila sudah jelas kedua-dua syarikat yang dikemukakan dalam projek tersebut diperkenalkan sendiri oleh Lim Guan Eng?

Adakah ini gaya pentadbiran baru yang cuba ditonjolkan oleh Pakatan Rakyat dalam negeri-negeri di bawah pentadbirannya? Penipuan terancang yang berselindung di sebalik CAT yang cuma sekadar slogan kosong? Cakap tak serupa bikin. Mungkin kerajaan negeri punya definisi tersendiri mengenai ketelusan dan selagi rakyat masih terbuai dengan ‘keindahan’ mantera-mantera seperti ini, mereka akan terus ditipu.

******************************************

Guan Eng said the state government would usually seek advice from an in-house consultant on the cost of a project.

“We will then compare it with the price in an open bid. If it is 20% more than the estimated cost, we won’t award the project. If it is 20% less than the estimated cost, we also won’t award it, as it would not be possible to complete the project at such a low price.

“The reputation of the contractor counts, as the contractor will bank his name on the job. If the project were to fail, the cost of rehabilitating it will be astronomical, not counting the time lost,” he said. — Lim Guan Eng

(READ MORE HERE: http://www.thestar.com.my/story.aspx?file=%2F2009%2F10%2F26%2Fstarprobe%2F4493380)

******************************************

When the open tender system was introduced by the Penang state government more than three years ago, its architects believed that the transparent process would once and for all eliminate irregularities and political partiality, two traits that were once almost synonymous with public procurement. Zairil Khir Johari explores its implications on the broader socioeconomic picture.

By and large, it has achieved its objectives. Yet at the same time it has also attracted a string of criticisms, including accusations of discriminating against the Malays on the one hand, and disenfranchising the Chinese on the other. So is it either or neither? How does the open tender system work and why is it perceived to discriminate? — Zairil Khir Johari

(READ MORE HERE: http://penangmonthly.com/entering-new-terrain-with-open-tenders/)

 

CLICK LAST GRAPHIC FOR BIGGER VIEW

 Comments
Loading...