Jangan tadbir kerajaan seperti mengurus khairat kematian


http://roketkini.com/wp-content/uploads/2013/01/aspan-alias.jpg 
 
DAP telah gagal untuk membuktikan yang parti itu adalah ‘multiracial’ dalam PRU yang lalu. Yang nyata parti itu tetap parti Cina dan jangan ada yang menafikannya. DAP tidak boleh menyorok di sebalik telunjuk atau disebalik pelita yang terang. 
 
Aspan Alias 

 
BN khususnya UMNO perlu kembali kepada asas (basic) politik sebenarnya yang telah membezakan kejayaan dahulu dengan kegagalannya sekarang ini. Tidak munasabah tidak ada kelainannya jika tidak ada perbezaan dahulu dan sekarang. Jika ia sama seperti dahulu masakan sekarang keadaan rakyat tidak seindah dahulu.
Benar, lain dahulu lain sekarang, dan keadaan berbeza tetapi asas perjuangannya jangan sekali-kali berubah. Ia mesti berdasarkan kepada menjaga perpaduan kaum dan mengisi kemerdekaan negara dengan pembangunan rakyatnya secara menyeluruh yang berpandukan kepada budaya dan identiti negara dan rakyat yang kukuh.
Tetapi faktor penyebab kenapa dahulu kita berjaya  perlu diperkaya dan diperkuatkan, itu merupakan tuntutan zaman dan waktunya. Sebenarya budaya kehidupan termasuk budaya politik merupakan faktor yang terpenting. Apabila perubahan kepada budaya itu berlaku maka kita semua harus bertanggungjawab dengan perbezaan dengan dahulu itu, kerana itu adalah hasil dari perbuatan dan perlakuan kita sendiri.
Hidup ini termasuk politik mesti mempunyai nilai dan ‘virtues’ yang selari dengan keadaan rakyat dan dalam kes negara kita ini, budaya itulah yang difahami dengan baik oleh pemimpin-pemimpin dahulu seperti Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Razak dan Hussein. Asas kita bersatu diantara semua kaum contohnya, ia terlandas kepada asas yang sangat sempit dan tidak boleh dianjak dan dialih dengan mudah jika kita mahu perpaduan itu terus menerus wujud dan mengamankan kehidupan kita semua.
Tetapi oleh kerana kita dipimpin oleh seorang atau kumpulan pemimpin yang kononnya hendak melakukan semua perkara semasa pemerintahannya, maka isu moral dan nilai serta adab dan adat yang ada kepada kita diketepikan maka kita terimalah badainya sekarang ini. Setiap kaum dan bangsa ada adat dan cara hidupnya sendiri.
Bermula dari kepimpinan lapan puluhan, semuanya ini telah diubah diatas nama kemajuan dan kemodenan. Kita hilangkan identiti kita sendiri. Menganjak dan mengalih ‘paradigm’ yang dilakukan oleh Mahathir dahulu memulakan perbezaan keadaan siasah negara kita. Mengalih dan menganjak budaya siasah kita itu telah menghilangkan segala sahsiah politik kita dan ia telah menjadikan rakyat lupa kepada nilai dan ‘virtues’ yang baik yang ada dikalangan bangsa-bangsa dinegara ini.
Jika kita baca dan lihat Bab3 Perlembagaan parti pemerintah UMNO itu pun tidak terlaksana. Dalam Bab itu telah nyata ditulis yang budaya rakyat mestilah budaya keperbilangan kaum yang berteraskan kepada kebudayaan Melayu. Malahan pemimpin-pemimpin besar pun ada yang belum pun terbaca Bab ini dan tidak pun memahami kandungan Perlembagaan parti yang telah menjadikan masing-masing pemimpin yang bernama dan bergelar.
Itu sebenarnya penyakit yang dihadapi oleh siasah negara kita hasil dari peralihan ‘paradigm’ yang sangat sensitif itu. Maka wujudlah masalah dalam mana kerajaan terpaksa melakukan tindakan tanpa perancangan dan tindakan mereka selalu dilakukan secara ‘ad hoc’. Masalah tidak diselesaikan dengan perancangan yang betul. Pembayaran BRIM, bayaran ‘one offs’ kepada beberapa sektor awam itu semua tindakan ‘ad hoc’ tanpa perancangan tersusun. Semuanya ini merupakan tindakan menghilangkan sakit tetapi tidak pernah berusaha menghilangkan penyakit yang menghinggapi negara.
Semuanya tidak terancang sehinggakan terpaksa memujuk kaum India dengan berbelanja puluhan dan ratusan juta ringgit untuk sekolah Tamil dan berbagai-bagai lagi dorongan untuk kaum India. Begitu juga dengan sekolah jenis kebangsaan Cina yang disogok dengan pemberian dan peruntukan secara ‘ad hoc’ semata-mata kerana hendak membeli jiwa dan raga kaum Cina dalam setiap pilihanraya.
Berbelanja secara ‘impulsive’ ini membebankan rakyat. Jumlahnya berbillion-billion ringgit. Kita bernasib baik kerana kita ada Petronas yang ditubuhkan oleh pimpinan masa dulu yang sentiasa dijadikan sumber kewangan bagi kerajaan berbelanja seperti membelanjakan wang datok nenek mereka sendiri. Selain dari itu sumber wang rakyat yang lain seperti KWSP dan KWAP (Kumpulan Wang Amanah Pencen) dan yang lain-lain terpaksa menjadi bahan gadaian untuk kepentingan politik parti yang kian hari kian lemah.
Sumber kekayaan dari Petronas itu jika ada di negara Scandinavia atau negara Eropah yang lain kita tidak dapat bayangkan bagaimana kemajuan negara-negara tersebut. Tanpa sumber asli seperti minyak itu pun negara-negara tersebut telah menjadi negara yang mempunyai pe kapita pendapat yang lebih tinggi dari negara G8 sendiri. Disebaliknya disebalik kekayaan yang kita ada kita masih ketinggalan dengan banyak negara, waimma dari negara-negara jiran kita sendiri.
Cara Najib dan barisan pimpinannya berbelanja tidak memerlukan orang yang cerdas. Sesiapa yang diberikan kuasa seperti itu boleh berbelanja. Bak kata setengah orang, ‘nothing to shout about’. Pengurusan kerajaan bukannya seperti pengurusan khairat kematian. Bagi Najib, wang yang dibelanjakan itu bukannya wang beliau, tetapi wang itu adalah wang rakyat. Kerana apa keadaan ini berlaku? Jawapannya kerana mereka bukannya ‘planners’ atau perancang yang berkemampuan. Itu sebab semuanya dilakukan kerana kepentingan politik peribadi dan kepartian masing-masing.
Apabila negara di urus secara tidak tersusun dan baik, maka wujud kesan sampingan seperti rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang berterusan tanpa had. Di tambah pula dengan kefakiran jiwa kepimpinan itu maka rasuah menjadi cara hidup dan siasah negara.
Politik menjadi kacau bilau dan parti-parti politik yang mana sekali pun tidak dapat diyakini. Kekeruhan perhubungan diantara kaum semakin menjadi-jadi dan polarisasi kaum bertambah nyata. Tidak ada satu kaum pun mempunyai rasa percaya dan mempercayai diantara satu dengan lain.
 


Comments
Loading...