Anwar, Mahathir – diantara dua pemimpin yang tamak dengan yang dahagakan kuasa


Diantara nama yang disebut tadi Anwar lah yang paling menonjol dan keghairahan beliau terlalu nyata, sehinggakan dalam proses beliau menaiki kekuasaan itu terlalu ramai pemimpin yang dilandanya dan ini menyakitkan hati banyak pihak. Dr Mahathir terlalu memilih orang yang beliau hendak kuasai tetapi beliau jauh tersasar niatnya dengan Anwar. 

Aspan Alias

DAP terpaksa mengadakan semula pemilihan jawatan kuasa pusatnya (CEC) diatas arahan RoS. DAP tidak dapat mengelak untuk mengadakan pemilihan bagi mengelak dari pendaftaran parti itu terbatal. Berbagai cara dilakukan oleh DAP untuk mengelakkan pemilihan diadakan semula tetapi akhirnya akur atas arahan RoS dan akan mengadakan kembali pemilihan CEC itu ditarikh yang bakal di putuskan tidak berapa lama lagi.

Pemilihan semula kali ini mengajar parti itu bahawa sesebuah parti politik tidak boleh dimanipulasi oleh gulungan tertentu sahaja untuk memperkuatkan kuasa satu gulungan dalam parti itu. DAP sepatutnya belajar zaman untuk parti itu hanya di kuasai oleh pihak tertentu sahaja sudah berakhir kerana zaman rakyat berfikir sudah mendatang.
UMNO juga akan mengadakan pemilihan kali ini dan msing-masing yang telah mengambil keputusan untuk bertanding sudah mula berkempen dan lobi hotel yang banyak bintangnya sudah mula dipenuhi oleh bakal perwakilan serta mereka yang bertanding. Tidak lama lagi pusat-pusat hiburan akan dipenuhi oleh bakal perwakilan dan bakal calon yang akan bertanding. Sudah mula ada pihak dalam UMNO sudah menagih wang untuk mendapatkan sokongan tetapi bagaimana hendak membeli undi dari seramai hampir 150 ribu perwakilan tidak tahu pula di fahami.
MIC dan MCA serta parti-parti lain di Sabah dan Sarawak juga akan mengadakan pemilihan dalam persidangan tahunan masing-masing  tetapi yang paling menarik sekali ialah tentang pertandingan dalam UMNO kali ini. Kali ini pemimpin-pemimpin lebih dari 20,000 cawangan bersama jawatankuasa masing-masing boleh memainkan peranan untuk memilih pimpinan peringkat tertinggi dan ini merupakan satu kelainan dari kaedah pemilihan sebelum ini.
UMNO disamping itu sedang menghadapi masalah dalaman yang besar di setiap peringkat dan ini juga mempengaruhi keadaan dalam pemilihan nanti. Kalau keadaan UMNO ini berlaku didalam mana-mana parti di negeri-negeri maju tentulah pimpinan utama seperti Najib akan tumbang. Selalunya pimpinan yang tidak mampu membawa perubahan,  keamanan serta kemajuan rakyat akan tumbang ditangan ahli-ahli yang sedar dan bermaklumat.
Bagi saya walaupun ini peluang untuk UMNO mendapatkan pimpinan yang boleh membawa pembaharuan saya berpendapat UMNO tidak mungkin berjaya berubah seperti laungan pimpinan mereka sejak setahun dua yang lalu. Apakah yang menyebabkan saya berfikiran begitu? Mari kita lihat dari satu dua sudut yang real dan praktikal.
Pertamanya kalau pun hendak mengubah kepimpinan siapa yang hendak menggantikan Najib kalau budaya ‘patronization’ dalam UMNO terus berlaku? Tentulah pilihan mereka itu adalah dikalangan yang berada di dalam Majlis Tertinggi parti itu. Kalau pilihan itu datangnya dari barisan kepimpinan dalam Majlis Tertinggi sekarang ini elok kita lupakan sahaja niat untuk melihat berubahan itu. UMNO sudah terbiar melata dalam kepimpinannya sejak hampir tiga puluh tahun dahulu.
UMNO ketandusan kepimpinan. Mereka yang berkepimpinan sudah tiada dalam UMNO dan tidak ada yang boleh dididik sebagai pemimpin pilihan dalam keadaan UMNO sudah melata sekarang ini. Mereka yang akan menawarkan kepimpinan jika ada adalah dikalangan mereka yang sama kualiti, budaya dan tahap kemampuan mereka berfikir. Ia ibarat menukar diantara belacan dengan cencaluk sahaja.
Kebanyakan yang ada dalam UMNO itu ibarat garam dalam gulai sahaja. Walaupun garam itu penting tetapi tidak boleh di masukkan terlalu banyak dalam masakan kita. Garam diperlukan setakat sesedap rasa sahaja. Kalau di bubuh garam terlalu banyak maka gulai dan lauk itu tidak akan mampu di makan oleh sesiapa pun.
UMNO telah membunuh mereka yang berkepimpinan sejak Dr Mahathir mengambil alih kuasa dan budaya membunuh dan mengenepikan pemimpin yang boleh memimpin itu masih berlaku sampai kehari ini. Dr Mahathir akhirnya mendapat set baru pimpinan UMNO dibawahnya. Diantaranya ialah Anwar Ibrahim, Abdullah Badawi, Najib dan selepas bersara wujud nama Muhyiddin Yassin.
Diantara nama yang disebut tadi Anwar lah yang paling menonjol dan keghairahan beliau terlalu nyata, sehinggakan dalam proses beliau menaiki kekuasaan itu terlalu ramai pemimpin yang dilandanya dan ini menyakitkan hati banyak pihak. Dr Mahathir terlalu memilih orang yang beliau hendak kuasai tetapi beliau jauh tersasar niatnya dengan Anwar.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...