Rafizi dakwa SPR belanja hampir RM500 juta pada PRU13


Mohd Farhan Darwis, TMI

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menggunakan perbelanjaan hampir setengah bilion ringgit pada Pilihan Raya 2013 (PRU13).

Pada sidang media di lobi Parlimen, beliau berkata, ia dibuktikan apabila SPR memohon peruntukan tambahan dalam Rang Undang-Undang Perbekalan yang dibawa ke Parlimen hari ini dengan tambahan  RM60 juta.

Pengarah Strategi PKR itu berkata, peruntukan tambahan itu bagi menampung urusan kos perbelanjaan persediaan awal yang digunakan pada 2012 sebelum PRU13.

Beliau berkata, SPR diberi peruntukan RM45 juta tetapi memerlukan tambahan RM360 juta sebelum ini.

“Berkemungkinan mereka jangka PRU13 berlangsung pada 2012 tetapi sebaliknya 2013. Ini tambahan lagi RM60 juta, kalau tidak digunakan mengapa perlukan tambahan kewangan?” katanya yang menggesa SPR mengemukakan butiran perbelanjaan untuk semua jumlah peruntukan itu.

“Jumlahnya RM465 juta. Kita akan terus tanya di Dewan. Setakat ini jawapan disediakan SPR. Mereka tidak sediakan pecahan,” katanya, menambah ‘permohonan peruntukan tambahan’ dibuat selepas ia digunakan.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, berkata kepada Bernama jumlah sebenar perbelanjaan PRU13 hanya diketahui apabila akaun perbelanjaan pilihan raya ditutup memandangkan bayaran masih dilakukan pejabat SPR negeri.

“Dalam soal bajet, kita telus kerana perbendaharaan akan pastikan setiap kos pada PRU disertai dengan butiran dan akhirnya diperiksa dan diaudit.

“Berdasarkan pengalaman, selalunya tidak melebihi jumlah besar atau jumlah siling yang diluluskan. Dasar SPR ketika meminta peruntukan, kita tidak mahu apabila sampai setengah jalan, bajet tak cukup.

Jadi kita membuat permintaan untuk jumlah atau anggaran besar,” katanya. – 8 Julai, 2013.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...