Pengurusan tertinggi TV3 akan dipenjara bila Pakatan Rakyat menang


(Muslimeen United) – Harap bertenang kakitangan TV3, bukan anda yang akan didakwa, tetapi pengurusan tertinggi anda yang bersekongkol dengan Umno dan Barisan Nasional (BN).

Ketua Umum KEADILAN, Anwar Ibrahim, menjelaskan mengapa tindakannya mahu mengheret pengurusan tertinggi stesen televisyen swasta pertama negara itu ke muka pengadilan dan seterusnya dipenjarakan.

Tegas Anwar dalam ucapannya di hadapan lebih 1,500 orang penduduk dalam satu ceramah di Kampung Batu 9, Changkat Jering, Taiping, Perak petang semalam, fitnah dan tuduhan tidak berasas bukan budaya Pakatan Rakyat dan perkara itu mesti dihentikan.

TV3 merupakan salah satu entiti dalam Kumpulan Media Prima Berhad, yang pemegang saham utamanya merupakan pemimpin Umno atau proksi parti itu dalam kerajaan BN.

Selain stesen televisyen itu, Media Prima turut menguasai dua akhbar utama, New Straits Times dan Berita Harian serta Harian Metro serta beberapa stesen televisyen lain antaranya 8TV dan NTV7.

Tambah Anwar, apabila Pakatan Rakyat berkuasa awal pagi 6 Mei nanti, beliau akan memastikan kesemua pengurusan tertinggi stesen televisyen tersebut bebas dari sebarang pengaruh Umno dan hanya menyiarkan laporan tepat dan benar supaya rakyat boleh menerima maklumat dari kedua-dua belah pihak.

Menurut carian dalam laman web kumpulan itu, antara nama-nama pengurusan kanan yang akan dipenjarakan adalah Pengerusi Media Prima Johan Jaafar, Pengarah Urusan Kumpulan Media, Amrin Awaluddin dan Pengarah Urusan Kumpulan, Rangkaian Media, Media Prima yang juga penasihat media kepada BEKAS perdana menteri, Najib Razak.

Menurut Anwar, jika TV3 dan media kawalan Umno terus menerus memburukkan Pakatan Rakyat, beliau tidak teragak-agak untuk membuat tindakan sedemikian demi menjaga keharmonian dan ketenteraman kaum di negara ini.

Janji Najib untuk menyerahkan kuasa dalam proses peralihan yang selamat dan tiada huru hara masih dipegang Anwar semasa Najib sendiri mengumumkan pembubaran parlimen 3 April lalu.

Anwar percaya TV3 akan terus mengaitkannya dengan pencerobohan di Sabah dalam tempoh berkempen ini bagi memastikan ketakutan diwujudkan di kalangan rakyat seterusnya fitnah paling jahat pernah dilakukan stesen itu selain fitnah liwat pada 1998 dan 2008.

Atas kuasa eksekutif sebagai perdana menteri, Anwar akan mengarahkan harga minyak diturunkan serta-merta sebanyak 40 sen menjadi RM1.50 buat permulaan selain memastikan tiada pemimpin Umno dan BN cuba melarikan diri ke luar negara selepas keputusan rasmi diumumkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Jaminan Anwar bahawa Pakatan Rakyat akan berbuat demikian kepada pengurusan TV3 serta menurunkan harga minyak supaya nasib rakyat terbela mendapat tepukan gemuruh penduduk yang datang dari sekitar Trong, Simpang dan Changkat Jering sendiri.

 Comments
Loading...