KITA mahu Kelantan jelaskan tanah diberi kepada DAP


Ketua KITA, Masrum Dayat bertanya adakah syarikat Upayapadu Plantation Sdn Bhd merupakan penender yang tertinggi.

Muda Mohd Noor, FMT

Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) mahu kerajaan negeri Kelantan memberi penjelasan mengenai pemberian pajakan tanah Yayasan Islam Kelantan (YIK) kepada syarikat pimpinan DAP Perak yang menjadi perbualan umum sekarang.

Tanah seluas 10, 526 ekar di Gua Musang itu dikatakan telah diberikan kepada Syarikat Upayapadu Plantation Sdn Bhd.

Ketua KITA, Masrum Dayat bertanya adakah syarikat Upayapadu Plantation Sdn Bhd merupakan penender yang tertinggi.

Walaupun transaksi tersebut merupakan transaksi perniagaan persendirian, tetapi ia membabitkan sebuah badan berkanun negeri Kelantan.

Katanya, terdapat dua laporan berbeza yang yang memerlukan penjelasan lebih khusus.

“Satu laporan menyebut bahawa syarikat Upayapadu Plantation telah memeterai perjanjian dengan YIK  untuk membeli tanah bernilai lebih RM30 juta itu pada tahun 2006.

“Satu lagi laporan yang memetik kenyataan exco kerajaan negeri, Dr Mohd Fadzli Hassan bahawa ia merupakan usahasama projek melalui konsep pajakan dan perjanjian selama 50 tahun dengan diberikan pajakan dan bukannya hak milik,” kata Masrum dalam satu kenyataan media hari ini.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan dakwaan kononnya beliau memberikan tanah bernilai lebih RM30 juta kepada pemimpin DAP sebagai habuan memastikan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin dilantik Menteri Besar Perak pada 2008.

Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham tutut menafikan beliau memberi laluan kepada PAS untuk jawatan Menteri Besar negeri itu kepada parti Islam tersebut sebagai pertukaran dengan  kontrak pembalakan di Kelantan, walaupun menjadi pengarah dalam syarikat pembalakan di kawasan tersebut.

Ngeh dan seorang lagi Adun DAP Perak , Datuk Nga Kor Ming berkata, mereka melabur dalam syarikat tersebut, tetapi menegaskan tidak ada perjanjian dalam perkara tersebut.

Isu pemberian tanah ini telah dibangkitkan dalam sidang dewan undangan negeri Perak, minggu lalu.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...