Zaid Ibrahim: Raja Petra di pihak salah


(Merdeka Review) – Dua minggu lalu, saya menulis tentang bagaimanakah kita boleh menjadikan pembangkang lebih kuat.  Saya mencadangkan agar pihak pembangkang harus mengambil pendekatan yang inklusif dan tidak membiarkan perbezaan kecil dengan cara mewujudkan barisan bersatu.

Ini bermakna termasuk kumpulan kecil atau sampingan yang berada di dalam stratosfera politik.  Saya juga berkata bahawa kita tidak harus lupa Hindu Rights Action Force atau HINDRAF, dan penulis blog Raja Petra Kamarudin (gambar kanan), yang mana kedua-dua ini merupakan pemain utama dalam kebangkitan politik 2008.
 
Jadi, saya terkejut apabila membaca New Sunday Times pada hari tahun baru yang menyiarkan temu bual dengan Raja Petra yang telah dijalankan di Singapura.  Bukannya dia tidak mempunyai apa-apa untuk diperkatakan mengenai Anwar Ibrahim yang mana dia tidak pernah pun menyebutnya sebelum pilihan raya Sarawak dahulu.  Ia adalah perkara yang sama, dan saya tidak akan mengulanginya lagi.  Apa yang saya kurang faham ialah mengapa Raja Petra memilih untuk menyerang Anwar dari semua sudut – dan pada masa yang sama mahu melihat pembangkang menjadi lebih kuat.
 
Benar kata Raja Petra, apabila mendakwa pihak pembangkang tidak hanya mengenai Anwar dan nasib politik beliau.  Ia sebuah gerakan yang lebih besar, dan menjadi suara alternatif yang kuat buat rakyat.  Tetapi, ia tidak logik untuk mengalih sebahagian daripada parti-parti pembangkang (yang sememangnya Anwar sebahagian daripada gerakan ini) dan mengatakan bahawa itulah caranya menjadikan pembangkang lebih kuat.

Pembangkang mungkin tidak dapat memenangi Pilihan Raya Umum akan datang, tetapi kepada kita yang mahu melihat kebebasan dan demokrasi yang lebih baik dan amalan rasuah serta penyalahgunaan kuasa yang berkurangan, perjuangan tetap perlu diteruskan walau apa jua rintangan yang menghalang.  Pilihan raya akan datang setiap lima tahun dan satu hari nanti, kita akan pasti menang.

Saya rasa terpaksa mengulangi apa yang saya katakan sebelum ini, tetapi dengan sedikit pembetulan.  Kami harus menjadi inklusif dan kita tidak boleh tidak termasuk orang-orang kita yang mahu melihat pembaharuan dan perubahan dalam cara negara kita diperintah.

Kita perlu berjuang untuk perpaduan dan keharmonian untuk seluruh rakyat Malaysia.  Mereka yang mengatakan mahu melihat pembangkang menjadi lebih kuat lagi tetapi sanggup mengenepikan beberapa pemimpin kerana tidak bersetuju, tidak boleh dianggap sebagai sekutu.  Petra pasti di pihak yang salah.  Di medan perang ini, kita mesti belajar untuk menilai sumbangan semua orang, tetapi hanya untuk orang-orang yang masih mahu melihat demokrasi menyala.

*Tulisan ini dipetik dari laman Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), oleh Zaid Ibrahim (gambar kanan) selaku Ketua Parti.

 Comments
Loading...