Hakisan Pantai Teluk Lipat; Mana janji Zaabar nak buat benteng pemecah ombak RM1.5 juta


(Buletin Online) Namun, sehingga semalam 26 Disember, 2011, apabila ombak memukul pantai dan menyebabkan jalan di Teluk Lipat tinggal sekerat kerana dihakis, tidak ada walaupun satu benteng pemecah ombak sebagaimana yang dijanjikan.

DUNGUN – Hakisan teruk akbat ombak besar yang melanda pantai Teluk Lipat dekat sini mendapat liputan pelbagai media.

Namun, tidak ada media yang mengungkit semula janji kerajaan Umno dan Barsan Nasonal (BN) kira-kira enam bulan dulu untuk menyelamatkan pantai yang indah itu.

Pada 7 April 2011, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid bin Endut telah minta Menteri Sumber Asli dan Alam Sektar menyatakan perancangan dan usaha yang dilakukan untuk mengatasi masalah hakisan pantai di negeri Terengganu seperti Pantai Tok Jembal Kuala Nerus, Telok Lipat Dungun, Rhu Rendang Marang dan Telok Kalong Kemaman

Wahid selaku Ahli Parlimen Kula Terengganu sewaktu membangkitkan perkara itu dalm sdang Parlimen berkata, akibat ketiadaan perancangan rapi dan perancangan yang tidak betul, Pantai Tok Jembal kini semakin teruk terhakis, apabila tambak yang dibina dibuat terus ke laut ekoran pembinaan landasan kapal terbang di Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Menurut beliau, akibat perancangan yang tidak betul, Pantai Rhu Rendang turut mengalami hakisan teruk, ekoran pembinaan pemecah ombak untuk pembinaan Pelabuhan Chendering.

Katanya, kesemua itu berlaku disebabkan gangguan-gangguan yang terlalu banyak di kawasan pantai sehingga menyebabkan berlakunya tindak balas yang menyebabkan berlakunya hakisan sepanjang masa dan lebih teruk lagi pada musim tengkujuh.

“Ekoran itu juga, jalan raya di kawasan Teluk Lipat di Dungun sekarang sampai sudah habis nak tenggelam, nak dikorek dan dihakis,” katanya ketika mengemukakan soalan tambahan dari soalan asalnya kepada Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas.

Sehubungan itu, beliau bertanya sama ada pihak kerajaan ada melakukan kajian secara menyeluruh atau tidak tentang apa juga aktiviti yang hendak dilakukan yang melibatkan pantai supaya tidak mendatangkan kesan sampingan seperti itu.

Jika tidak diadakan kajian menyeluruh, ia pasti akan mendatangkan kesan sampingan yang teruk sehingga memaksa kerajaan mengeluarkan perbelanjaan besar untuk membaik pulih pantai-pantai berkenaan.

“Sekiranya tiada kajian menyeluruh dan perancangan yang rapi, perbelanjaan besar yang diperuntukkan oleh kerajaan sehingga RM5 juta atau RM10 juta pun tetap juga tak mampu membaik pulih pantai-pantai berkenaan kerana hakisan tetap juga berlaku semula,” jelasnya.

Ekoran dari itu pada 11 Mei, 2011, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib berjanji, peruntukan RM1.5 juta diluluskan untuk membina tiga benteng penahan ombak dan ia perlu disiapkan segera sebelum musim tengkujuh akan datang.

[Gambar kanan – papan tanda projek kawalan pantai; baru bermula kra-kira sebulan yang lalu, setelah pantai Teluk Lipat dirobek ombak kelai pertama musim tengkujuh tahun ini]

Peruntukan segera itu, katanya, diluluskan selepas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dalam lawatan kerja ke daerah Dungun pada minggu lalu melihat sendiri kemusnahan pantai itu dan mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiapkan reka bentuk benteng penahan ombak berkenaan.

“Kita minta supaya JPS segera menyerahkan reka bentuk terbabit supaya kerajaan negeri dapat menyalurkan peruntukan dan seterusnya kerja membina benteng itu akan dapat disegerakan,” katanya ditemui selepas merasmikan program Tenggol Underwater And Island Challenge (TUIC) anjuran Coral Malaysia

Namun, sehingga semalam 26 Disember, 2011, apabila ombak memukul pantai dan menyebabkan jalan di Teluk Lipat tinggal sekerat kerana dihakis, tidak ada walaupun satu benteng pemecah ombak sebagaimana yang dijanjikan.

Menurut seorang warga Dungun, Lu Chee Ann, tahun ini tidak ada sebarang kerja kawalan hakisan pantai tersebut dilakukan.

Halangan ‘bag pasir’ yang ‘kononya’ cuba menahan ombak dipinggir pantai itu, katanya, adalah di letakkan dsitu pada tahun lalu (2010).

“sebelum ni (2010) letak bag pasir saje, yang letak bag pasir (itu) ialah tahun lepas…..tahun ni tak buat (sebarang) benteng la….,”katanya

[Gambar kiri – bag-bag pasr yang diletakkan d pinggr pantai setahun yang lalu]

Justeru, PAS kesal kerana pemimpin Umno dan BN hanya berjanji dan berjanji, tetapi tidak menunaikannya.

Menurut Setiausaha Majlis Tindakan DUN (MTD) Sura, Mohd Ibrahim, bukan sahaja Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said, bahkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga menabur janji kosong.

“TPM dan MB kata hendak baiki pantai di Teluk Lipat untuk selamatkan pantai, kami tunggu,  (tapi) janji tinggal janji untuk baiki pantai,

“Inilah kekuasaan Allah kepada hamba-Nya…kite mesti ingat kepada-Nya (sekiranya berjanji),”ujarnya.Comments
Loading...