Konvoi ‘Titian Kasih ke Memali’


Tragedi berdarah Memali memperlihatkan kekejaman kerajaan Malaysia menyerang kedudukan Ustaz Ibrahim Libya di Memali, Baling, Kedah.

(Free Malaysia Today) – Tragedi Memali, peristiwa berdarah dan menyayat hati yang terjadi pada 19 November 1985, akan dikenang semula menerusi penganjuran konvoi ‘Titian Kasih ke Memali’ oleh Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Konvoi yang diterajui sendiri oleh Ketua Penyelaras SAMM Badrul Hisham Shaharin @ CheguBard, akan bermula dari Seremban pada malam hari Jumaat, 18 November ini dan singgah di Pulau Pinang untuk berkumpul dengan komrad SAMM dari utara sebelum meneruskan perjalanan ke Memali.

Penyelaras SAMM Segmentasi Anak Muda, Yasir Sheikh Abdul Rahman, dalam satu kenyataan media hari ini berkata, konvoi ini dianjurkan bagi memperingati tragedi berdarah Memali yang memperlihatkan kekejaman kerajaan Malaysia menyerang kedudukan Ustaz Ibrahim Libya di Memali, Baling, Kedah.

“Kesudahannya, 14 pejuang Islam termasuk Ibrahim Libya telah syahid di medan demi mempertahankan Islam dan berpuluh yang lain telah ditahan serta dipenjarakan.

“Status mereka sebagai syahid disahkan oleh ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Kedah, Tuan Guru Haji Yahya Junid dan Ustaz Azahari Abd Razak. Tetapi pihak kerajaan telah menuduh kematian pejuang-pejuang Islam ini adalah ‘bughah’, iaitu penderhaka kepada pemerintah,” katanya.

Kebenaran disorok

Menurut Yasir, tragedi Memali adalah sejarah hitam yang disorokkan kebenarannya. Pejuang-pejuang Islam yang gugur syahid ekoran mempertahankan hak mereka yang mahu di tangkap oleh Kerajaan Malaysia yang dipimpin oleh Umno-Barisan Nasional, telah dituduh dengan pelbagai label supaya pembunuhan ini dihalalkan.

Tegas beliau, sudahlah mereka dibunuh dengan kejam, Ibrahim Libya dan pengikutnya dituduh pula sebagai penjenayah, mengamal ajaran sesat, pelampau, komunis, bughah dan sebagainya. Tuduhan-tuduhan ini kekal bersama sejarah dan seterusnya memberi kesan yang amat besar terhadap waris-waris as-syahid.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...