Timbalan Speaker gubah wang haram?


SABAHKINI

RAMAI rakyat Malaysia tertanya-tanya apa hubungan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar dengan dua pengarah Mercantile Point Sdn Bhd dihukum penjara dan denda setelah didapati bersalah melakukan kegiatan Menggubah Wang Haram oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, 17 Ogos lalu?

Penglibatan Junaidi sebagai Pengerusi Prime Stock Sdn.Bhd, subsidiari Mercantile Point Sdn Bhd dikesan melalui blog ‘Way Of Investment’ yang memaparkan resume dan peranan Junaidi setelah laman web utama Merchantile Point Sdn.Bhd ditutup.

Nama Ahli Parlimen Malaysia (Santubong) ini disebut-sebut oleh pelabur, namun sukar untuk mengesan penglibatannya; melainkan setelah Sabahkini.net menjalankan penyelidikan rapi dengan bantuan beberapa informer yang menjadi mangsa Merchantile Point Sdn.Bhd.

Pada 17 Ogos lalu, dua pengarah syarikat Mercantile Point Sdn Bhd, masing-masing dihukum penjara dua tahun serta denda RM3 juta dan RM5 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah mengikut Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (BAFIA) 1989 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...