Takkan Melayu hilang di dunia


Dr Mahathir kata ungkapan ini perlu dinilai untuk menentukan Melayu mana yang tidak boleh hilang.

Umno harus gembira sekiranya orang Melayu mahu berdikari tanpa menggunakan “tongkat DEB”. Pada awal tahun lepas terdapat peningkatan dalam bilangan orang Melayu yang meninggalkan Malaysia. Adakah pola ini bukti keberkesanan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Tepuk dada tanya selera.

Mawdudi al-Bana, Free Malaysia Today

Kata-kata “Takkan Melayu hilang di dunia” merupakan kata-kata terakhir Laksamana Tun Tuah sebelum kembali ke rahmatullah.

Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dipetik berkata bahawa kata-kata ini perlu dinilai untuk menentukan Melayu mana yang tidak boleh hilang.

Yang peliknya Melayu yang kuat, kaya, berpengetahuan dan cekap berniaga dan sebagainya wujud di dalam kem politik Umno dan kem politik PKR-PAS.

Golongan ini penting kepada kedua-dua belah pihak kerana berpotensi melakar wacana politik masa depan.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa masyarakat Melayu lemah kerana tidak bersatu padu di bawah naungan Umno.

Beliau berkata demikian di dalam ucapannya bertajuk Orang Melayu dan Masa Depan di dalam sidang Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak).

Persoalan yang diutarakan apakah ada kebenaran di dalam kenyataan ini?

Adakah pengunduran Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyatukan masyarakat Melayu yang diura-urakan berpecah?

Pernyataan Tun Dr Mahathir seolah-olah membayangkan bahawa keseluruhan masyarakat Melayu hanya bernaung di bawah kepimpinan Umno.

Sejarah membuktikan sebaliknya.

BN mencermin PKR

Era 1930an membuktikan bahawa orang Melayu pernah mendukung aspirasi mereka menerusi pelbagai pertubuhan.

Kesatuan Melayu Muda, Angkatan Pemuda Insaf dan juga Parti Komunis Malaya pernah menjadi wadah perjuangan nasionalisme anak watan Melayu.

Dari sudut demokrasi, kehadiran lebih banyak parti sahsiah adalah tanda perkembangan demokrasi positif.

Ia juga akan memberi peluang kepada orang Melayu untuk menumpukan perhatian kepada aspek kehidupan lain selain kaum Melayu semata-mata. Umpamanya jika Ahmad mahukan penekanan terhadap Islam, maka pilihannya tentu PAS.

Bagi mereka yang mahukan pentas berbilang kaum, maka PKR atau DAP akan jadi pilihan, bukannya parti Melayu mahupun parti berdasarkan perkauman yang lain.

Sebenarnya, kehadiran PKR juga meningkatkan perpaduan rakyat berbilang kaum dan keturunan. Pihak Umno tidak wajar mengadu perihal ini kerana komponen parti Barisan Nasional bagai mencermin PKR.

Pertelingkahan politik yang diwar-warkan oleh Mahathir juga sebenarnya polemik politik semata-mata. Ketiga-tiga parti majoriti Melayu mempunyai pendekatan dan kaedah berbeza untuk mencapai aspirasi rakyat.

Mahathir juga dilaporkan berkata bahawa ada orang Melayu begitu yakin untuk berdikari sehingga membantah pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru yang digubal untuk membantu meningkatkan taraf masyarakat Melayu.

Umno harus gembira sekiranya orang Melayu mahu berdikari tanpa menggunakan “tongkat DEB”. Pada awal tahun lepas terdapat peningkatan dalam bilangan orang Melayu yang meninggalkan Malaysia. Adakah pola ini bukti keberkesanan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Tepuk dada tanya selera.

Tongkat DEB

Ini adalah bukti tongkat DEB diberi secara eksklusif dan orang Melayu tidak memerlukan tongkat. Hanya individu tersebut mengetahui cacat cela mereka. Ia tidak perlu diingatkan oleh golongan politikus.

Bantahan terhadap DEB bukan hanya wujud di kalangan mereka yang berjaya malahan di kalangan mereka yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Dalam dekad 90an seorang anak Melayu berjaya menjadi datuk bandar di Britain. Adakah ia berlaku kerana DEB? Sudah tentu tidak.

Beliau menjadi datuk bandar atas daya usahanya sendiri.

DEB yang dimulakan pada tahun 1970 sepatutnya ditamatkan pada 1990 tetapi masih diteruskan dengan pelbagai nama lain.

Pelaksanaan yang tidak dipantau menyebabkan hanya segelintir kecil yang mendapat faedah.

Contohnya, isu permit kereta luar negeri (AP) mendedahkan Umno hanya menjaga kepentingan golongan elit Melayu.

Laporan media turut menunjukkan Mahathir sedih kerana orang Melayu sanggup menggadaikan apa sahaja demi sokongan politik orang bukan Melayu.

Mungkin tokoh negarawan ini terlupa bahawa Umno yang memulakan budaya ini di dalam sektor ekonomi menerusi budaya “Ali Baba”.

Di dalam usaha meningkatkan ekonomi Melayu, ramai yang dilantik menjadi pengarah syarikat dengan gaji buta dari orang bukan Melayu.

Beliau turut menyentuh isu ketuanan Melayu, dengan menyatakan Melayu tidak boleh bermegah sebagai tuan sedangkan mereka hamba.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...