Sarong untuk Chua Soi Lek


Dari dalam gelap aku melihat bayangan Cik Gu Mala berundur dengan penuh keyakinan. Maka aku teringat akan kesah Mat Indera. Baginlah caranya  Mat Indra berkempen untuk Angkatan Pemuda Insaf. Mat Indera berpindah dalam gelap dari satu kampong ke satu kampong untuk menyedarkan orang ramai tentang pentingnya berjuang untuk menghalau penjajah British untuk merdeka.

DARI JELEBU

Hishamuddin Rais 

Kalau tidak ada pilihanraya kecil di Tenang tidak mungkin aku akan bermalam di Yong Peng. Aku sampai ke pekan kecil ini sesudah lewat tengah malam. Sebenarnya aku telah memesan kamar tidor dua minggu lebih awal  – sebaik sahaja aku dengar ada YB yang meninggal dunia. 

Pagi itu, aku hanya mencari dimana bangunan hotel ini. Memang nasib baik kerana hanya ada dua buah hotel sahaja di pekan ini. Pekan kecil ini hanya ada dua deretan bangunan kedai yang selari dengan jalan raya. Jadi, aku tidak perlu hura hara ke hulu ke hilir di tengah malam buta yang senyap dan sunyi.

Yong Peng seperti Taiping bermakna ‘wilayah aman damai’ dalam bahasa Tionghua. Aku mengerti kenapa pekan ini dipanggil sedemikian. Ini kerana wilayah ini sering berlaku bentrokan diantara pejajah dan nasionalis. Di wilayah ini adalah kawasan politik Mat Indera – seorang nasionalis yang telah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British.

Ahmad bin Indera atau Mat Indera berasal dari keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak. Mat Indera bergerak di Lenga, Labis, Pagoh, Jorak, Bukit Kepong dan di sekitar Muar. Mat Inderalah yang telah memimpin pasokan gerila Tentera Pembebasan Malaya yang menyerang rumah pasong British di Bukit Kepung.

Ketika aku ditahan dalam Penjara Air Molek Johor Bahru pada September 1974 dahulu, ada seorang Warder Melayu – yang aku rasa bersimpati –  dengan berbangga dia telah menunjukkan kepada aku sel Mat Indera. Kemudian si Warder ini telah membawa aku ke satu kawasan disebelah belakang dan menunjukkan kepada aku kawasan tiang dimana Mat Indera mati di gantung British.

Esoknya jam enam pagi aku telah meninggalkan Yong Peng menuju ke Labis untuk bersama puluhan ribu yang lain sebagai penyataan sokongan kepada calon Pakatan Rakyat. Lalu aku berhenti dipertengahan jalan – di Chaah – kerana dari maklumat yang diterima disini ada sebuah kedai yang kopinya dianggap baik. Sarapan aku di pagi ini gagal – mungkin aku tersalah kedai.

Sesampai ke pekan Labis aku hampir pengsan kerana pekan ini  telah ditawan oleh kelompok-kelompok kecil – bukan seperti gerila Mat Indera – tetapi oleh  perempuan yang berbadan gemok gemok, pendek pendek, muka bulat bulat dan kulit hitam hitam. Mereka seragam memakai kain tudung merah. Mereka berjalan berkumpulan menuju entah ke mana. Aku tidak ada pilihan terpaksa menyelam sama dalam kumpulan ini berjalan ke hadapan tanpa satu tujuan yang jelas.

Sesampai ke satu simpang aku ternampak seorang Abang yang di bajunya ada gambar bulan. Dia melintasi jalan dan pecah dari kumpulan perempuan gemok-gemok pendek-pendek ini. Aku juga keluar dan meninggalkan kumpulan ini untuk mengekori si Abang. Akhirya kami berkenalan. Abang ini datang dari Melaka bersama sang Isteri. Mereka telah memulakan perjalanan dari Bukit Katil seawal jam 4 pagi. Dia bertanya ini dan itu. Sesekali dia mengeluarkan ayat-ayat berbahasa Inggeris. Lalu aku membuat kesimpulan pastilah si Abang ini seorang profesional yang menyokong Pas.

Hampir tiga kilometer kami berjalan menuju ke arah di mana SPR telah membenarkan warga dan penyokong Pakatan Rakyat berkumpul. Aku rasakan kami dalam suasana perang. Kawat-kawat berduri dipasang disana sini dan ini mengingatkan aku Kem Kamunting. Atau tepat lagi seperti filem Hollywood tentang Perang Dunia ke Dua. Setiap lima kaki disepanjang jalan yang aku lalui menuju ke kawasan Pakatan ada sahaja anggota polis tercegat berdiri lengkap bersenjata.

Aku perhatikan mereka memiliki senapang bermoncong besar bersedia dengan peluru gas pemedih mata. Di pinggang terselit sepucuk pistol. Aku mencuri-curi pandang dan cuba mengira jumlah peluru hidup ini – mungkin 12 butir atau mungkin 24 butir. Lalu aku terseyum: tikus mondok mana yang ingin di tembak oleh polis ini.

Untuk aku, apa yang jelas soldadu ini sengaja dipasang untuk memberi tekanan dan ancaman kepada berpuluh ribu penyokong Pakatan Rakyat yang setiap kali ada pilihanraya kecil akan datang berkumpul. Penyokong Pakatan Rakyat ini datang tanpa diajak dan tanpa di beri duit saku. Sikap sukarela sedemikian cukup menakutkan sisiapa sahaja yang berniat jahat.

Akhirnya kami sampai ke simpang di tepi bangunan  bilik gerakan Pas – disini kami berpisah. Aku menuju ke kedai kopi dimana aku ternampak muka anak anak muda dari Selangor. Kami bersalaman dan bertanya khabar. Aku memesan kopi kali ke dua untuk pagi ini. Jam belum lagi melintasi sembilan pagi dan orang yang datang ke kawasan ini tidak putus putus – bertali arus.

Di kedai kopi ini aku bertemu pula dengan sekumpulan anggota PKR dari Perak. Mereka ini pekerja parti dan telah datang lebih awal lagi. Aku nampak juga satu meja yang dipenuhi oleh anggota DAP. Sedang kami bersembang dan minum kopi tetiba ada suara yang kuat melaungkan Allah Akbar. Aku keluar dari kedai dan berdiri di gigi jalan untuk melihat ribuan penyokong Pakatan Rakyat sedang berarak mengiringi calon.

Bendera Pas, PKR dan DAP kelihatan berkibar berselang seli. Laungan Allah Akbar dan Reformasi bertukar ganti. Aku hanya berdiri digigi jalan untuk melihat pesta demokrasi. Tetiba nama aku dipanggil. Dalam lautan manusia itu rupa-rupanya ada Ronnie Liu. Dia manarik tangan aku lalu aku pun masuk ke jalan raya.  Rupa-rupanya aku termasuk ke dalam  di barisan ‘para gedebe’.

Sebaris di belakang aku ialah Cik Gu Mala yang memakai ponco hijau a la Clint East Wood. Di sebelahnya Teresa Kok, Zuraidah dan Ketua Muslimat Pas. Tidak jauh dari barisan ini ialah sang Suami yang juga memakai sepasang baju Melayu hijau.

Aku mencuri-curi pandang ke belakang untuk melihat sejelas mungkin Cik Gu Mala. Nah! Memang cun. Jauh lebih bergaya dari semua perempuan-perempuan gemok gemok pendek pendek yang aku temui awal tadi. Tapi yang aku lihat hanya bentuk – aku masih belum tahu isinya lagi. Untuk seni politik menyerlah isi dan bentuk wajib sama kukuh.

Tak sampai satu kilometer kami berjalan kemudian semua terhenti kerana ada kawat duri yang direntang ditengah-tengah jalan. Kami hanya dibenarkan berarak hingga ke had ini  sahaja. Hanya calon dan mereka yang bersangkutan dibenarkan melintasi kawat berduri untuk urusan mengisi borang di pejabat kerajaan. Aku megundur diri dan berpusing kembali.

Kini jalan raya tidak lagi berpusu-pusu maka jelas aku dapat melihat di tebing jalan penuh dengan barang dagangan yang bersangkutan dengan perjuangan. Perjungan  kini telah menjadi satu industri yang besar. Baju t Nik Aziz, Anwar Ibrahim  kelihatan bergantungan. Dan yang paling baru dan ‘hot’ aku ternampak satu kumpulan anak muda sedang menjaja baju t  dengan muka Cik Gu Mala.

Aku semakin ingin tahu siapa calon yang telah dipilih ini. Lalu aku ingin mencari dimana Cik Gu Mala akan berceramah malam. Aku diberitahu bahawa pada malam ini ada ceramah kelompok di Kampong Sawah Baru. Aku diyakinkan bahawa Cik Gu Mala pasti akan ke sana.

Kampong Sawah Baru di Labis? Wow! Ini  samalah seperti mencari durian dalam kota New York.  Jauh sekali kampong ini dari pekan Labis. Aku melintasi kawasan gelap, kawasan hutan, kawasan kampong – masih tidak bertemu juga kampong ini. Dua tiga kali terdorong ke jalan yang salah. Sekali kami terdorong ke daerah di mana pihak musuh sedang menayangkan filem untuk memastikan orang kampong  akan lalai dan tidak akan pergi mendengar ceramah.

Akihrnya aku sampai juga. Kampong ini agak gelap. Kawasan ceramah juga tidaklah terang benderang sangat. Hanya lampu biasa yang dihalakan ke halaman rumah. Ini kampong Melayu tradisional – kampong jalan mati kalau mengikut peta Lebai Google Ini bukan Bukit Bintang jadi aku terpaksa berjalan berhati-hati dalam gelap ini. Dari jauh aku terdengar suara Anwar. Anwar sedang mengulangi jemputan untuk berdebat dengan Najib. Disana sini dalam ceramahnnya Anwar membut lucu.  Didalam gelap aku terdengar suara hilai ketawa menyambut lawak si Anwar

Anwar juga berkata kalau hendak berdebat tentang kesah pribadi pun dia tak ada halangan. Lalu Anwar membuat lucu tentang Altantuya gadis cun kenalan Najib. Sayang sekali Anwar pada malam itu tidak membuat lucu tentang kesah seorang lagi gadis cun di tepi pantai Port Dickson. Selesai ceramah si Anwar mengundur.  Tak lama kemudian sampai orang yang aku tunggu-tunggu.

Normala Sudirman dengan baju hijau  dan poco Clint East Wood yang dipakai siang tadi mula berucap. Ucapan ini bukan tentang syurga atau neraka tetapi tentang realpolitik. Mala memberitahu para pengundi  kenapa mereka di Tenang wajib melakukan perubahan. Ucapannya jelas, terang dan penuh dengan keyakinan. Lalu aku terfikir inilah pemuka-pemuka baru didalam Pas yang bukan heboh heboh tentang api neraka tetapi heboh tentang api leterik yang harganya naik.

Cik Gu Mala tidak berucap panjang kerana dia perlu bergerak lagi. Di kampong Sawah Baru ini adalah tempat ke lima yang dia telah mucul. Dari dalam gelap aku  bergerak menghampiri kawasan ceramah untuk melihat sejelas mungkin sosok yang semakin berani mencabar kubu United Malays National Organisation.

Dari dalam gelap aku melihat bayangan Cik Gu Mala berundur dengan penuh keyakinan. Maka aku teringat akan kesah Mat Indera. Baginlah caranya  Mat Indra berkempen untuk Angkatan Pemuda Insaf. Mat Indera berpindah dalam gelap dari satu kampong ke satu kampong untuk menyedarkan orang ramai tentang pentingnya berjuang untuk menghalau penjajah British untuk merdeka. Malam ini Cik Gu Mala berkempen mahu mennyedarkan Dr. Chua Soi Lek  agar memberi contoh yang baik kepada jenerasi muda untuk memakai sarong agar terhindar dari jangkitan AIDS.

 Comments
Loading...