‘PAS zaman dulu’


Oleh JOHARI M, Siasah

Pencalonan Normala Sudirman sebagai calon PAS merebut kerusi Dewan Undangan Negeri Tenang di Labis, Segamat, Johor mengingatkan kembali kepada suasana PAS satu ketika dulu, sebelum memperoleh kemenangan besar di Kelantan pada 1990 dan sebelum memenangi beberapa negeri dan menjadi “kerajaan menanti.”
Normala telah meletakkan jawatan sebagai guru sekolah untuk menjadi calon PAS, membuat satu pengorbanan besar yang semakin asing dalam PAS pada era kemenangan dan menuju Putrajaya hari ini.

Nasib Normala, sama ada menang atau kalah, terutama kalah, akan menjadi sukar sekiranya tidak ada persediaan dan tidak memperolehi sumber pendapatan yang secukupnya nanti.

Inilah yang mengimbau kembali satu suasana PAS dahulu, ketika pengorbanan menjadi sesuatu yang norma, dan cerita ditukar dan diganggu pihak berkuasa menjadi cerita yang biasa.

Bertanding dalam pilihan raya dan berjuang dalam PAS dilakukan bukan semata-mata untuk kemenangan – yang jelas sekali amat jauh ketika itu – tetapi sebagai satu cara berdakwah dan menunjukkan penentangan kepada Umno.

Di Tenang, sudah timbul cerita-cerita bahawa tidak ada calon heavy weight berminat kerana peluang menang tipis, malah ada yang mendakwa ramai yang tidak memandang kempen di sini kerana Johor bukan negeri sasaran PAS lalu dilihat tidak berapa penting.

Pertandingan di Tenang ini elok sekali direnung dan diambil iktibar oleh semua ahli PAS, untuk melihat keadaan satu ketika dulu, di mana PAS berdepan lawan yang sangat kuat dan parti tidak mempunyai banyak sumber untuk dimanfaatkan.

Di Johor, dan mungkin juga beberapa negeri kuat Umno lain, suasana masih jauh berbeza, sehingga ada ahli dan pemmimpin PAS yang melihat suasana PAS di negeri ini teringat kepada PAS pada zaman lalu.

 


Comments
Loading...