‘Saman kalau dakwaan saya fitnah’


(Sinar Harian) – Ummi Hafilda Ali mencabar Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalannya, Azmin Ali supaya memfailkan saman terhadapnya jika terbukti apa yang didakwa olehnya selama ini adalah fitnah.

Ummi Hafilda yang juga adik Azmin turut menegaskan bahawa dia sudah memfailkan saman RM700 juta terhadap Anwar; RM300 juta terhadap Azmin; Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail (RM100 juta); Pengerusi DAP, Karpal Singh (RM200 juta) dan Pas (RM100 juta) berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa Anwar yang menyebabkan beliau ditahan polis pada 1997.

Beliau turut mempersoalkan mengapa Anwar dan Azmin tidak pernah memfailkan saman kepadanya, walaupun beliau merupakan orang yang paling lantang memburukkan kedua-dua individu tersebut.

“Saya cabar Anwar dan Azmin, sekiranya benar tuduhan saya selama ini fitnah, samanlah saya, saya sedia untuk kemukakan bukti.

“Mengapa mereka boleh saman Datuk S Nalakaruppan tetapi tidak saman saya? Sedangkan saya antara orang yang paling lantang mengutuk mereka berdua,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Umi Hafilda berkata, pihaknya masih belum menetapkan sama ada saman yang difailkannya itu merupakan satu saman fitnah, namun proses pengumpulan dokumen sudah dilakukan.

Menurut Ummi Hafilda, peguam beliau masih meneliti peruntukan yang boleh digunakan dan tindakan saman itu akan dilakukan secepat mungkin.

Ummi Hafilda yang merupakan saksi utama kes perbicaraan liwat melibatkan Anwar pada 1998 turut mencabar Azmin dan Anwar berdebat bagi menjelaskan kebenaran semua fakta yang dibongkar 13 tahun lalu jika dikatakan fitnah.

Menurut Ummi Hafilda, saman terhadap Anwar dibuat atas dakwaan salah guna kuasa selaku Timbalan Perdana Menteri pada 1997 di mana Anwar dikatakan mengarahkan Ummi Hafilda ditangkap dan didera bagi mendapatkan pengakuan palsu.

Menurutnya, saman ke atas Karpal adalah kerana melanggar kepercayaannya selaku anak guam selepas beliau dan bekas pemandu Anwar, Azizan Abu Bakar bertemu Karpal pada tahun sama untuk mendedahkan perilaku buruk Anwar.

“Beliau (Karpal) gembira dengan pendedahan itu dan mendesak di Parlimen agar Perdana Menteri waktu itu, Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil tindakan.

“Tetapi apabila tindakan diambil, Karpal pusing 360 darjah untuk membela Anwar pula sehingga saya menjadi mangsa keadaan,” katanya.

Ummi Hafilda berkata, saman terhadap Wan Azizah pula kerana dia (Wan Azizah) tahu apa yang berlaku tetapi tidak mahu mendedahkan kebenaran menyebabkan Ummi Hafilda difitnah terlibat dengan konspirasi yang menjatuhkan imejnya.

Manakala Pas pula disaman kerana pernah menghantar Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Mohamad Sabu bertemunya juga pada 1997 untuk mendapatkan cerita sebenar.

 Comments
Loading...