Perspektif KPRU: Belanjawan 2011 Acuan Najibnomics Dan Mahathirisme


Jika diteliti belanjawan 2011, keunikan Najibnomics menonjol sekali dengan belanja besar, projek besar dan peruntukan besar JPM. Sesungguhnya, dimensi politik ala Mahathir juga mencorakkan pemerintahan Najib. Najibnomics terserlah dengan legasi politik Mahathirisme yang negatif.

Apa yang unik (bukan UNIK) sangat dengan Belanjawan 2011? Kita tak perlukan kaca mata 3-D, kaca mata 2-D sudah memadai untuk mengupas kulit Belanjawan sehinggalah saraf-sarafnya – sebelah kiri warna Mahathirisme, sebelah kanan warna Najibnomics.

Legasi Mahathirisme tergolong kepada yang positif dan yang negatif. Tetapi yang diwarisi Najibnomics setakat ini hanyalah legasi negatif malahan dibesar-besarkan skalanya sehingga menjangkaui pencapaian legasi negatif Mahathirisme. Meskipun begitu, pemimpin Kerajaan BESAR NAFSU masih tersenyum dengan pencapaian sebegitu negatif sedemikian besar dan penuh dengan khayalan sehingga hendaklah dibina Warisan Merdeka yang berangan-angan hendak menyentuh bulan yang membawa kegelapan.

Dasar Mahathirisme masih bersarang kuat dalam kotak pemikiran Najib Razak. Segala-galanya besar; perbelanjaan besar, Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang terlalu berkuasa dan pelancaran projek-projek mewahnya jelas berniat untuk menanamkan legasi pemerintahannya seperti Mahathir.

Berbilion-bilion ringgit wang rakyat dipergunakan sewenang-wenangnya demi memuaskan nafsu tamak, haloba, serta cita-cita peribadinya. Sebilangan kecil elit dalam rangkaian politik perniagaan disandarkan harapan untuk memacu pertumbuhan ekonomi yang terbukti telah merosakkan struktur ekonomi sejak era pemerintahan Mahathir. Hasrat Najib dalam mentransformasikan ekonomi politik negara sehingga digelar sekumpulan pengkaji Universiti Harvard sebagai Najibnomics[1] rupa-rupanya lanjutan kepada episod besarnya Mahathirisme.


Belanja Besar Itu Sifat Najibnomics

Belanjawan 2011 bukan sahaja memberi keutamaan kepada projek mega, malahan pemimpin Kerajaan BESAR NAFSU mempunyai kecenderungan untuk mengagumi projek pembinaan infrastruktur besar-besaran sebagai warisan kepimpinannya. Menara Berkembar Petronas umpamanya disifatkan sebagai simbol kemegahan negara dan monumen kepada semangat Malaysia Boleh. Tidak sampai dua tahun berkuasa, Warisan Merdeka yang bernilai RM5 bilion diperkenalkan oleh Najib kepada rakyat jelata sebagai satu lagi kononnya mercu kebanggaan negara dan mendatangkan kesan limpahan ekonomi yang besar.

Daripada Mahathirisme kepada Najibnomics, saiz menjadi ukiran pencapaian agenda transformasi ekonomi negara. Alasan Najib untuk mempertahankan pembinaan Warisan Merdeka juga tiada bezanya dengan alasan penyokong Mahathirisme iaitu semakin besar sesuatu projek tersebut, semakin besarlah keuntungan yang diperolehi. Realitinya, semakin besar sesuatu projek tersebut, semakin besarlah tanggungan kerugian yang bakal dipikul oleh kerajaan. Apa yang dikesali, Najib didapati obses kepada teori ekonomi firaun Mahathir.

 

Era JPM BESAR Bermula

Ungkapan era kerajaan mengetahui segalanya sudahpun berakhir menimbulkan tanda tanya dalam benak fikiran rakyat. Sekiranya benar dakwaan Najib bahawa era kerajaan mengetahui segalanya sudahpun berakhir, nampaknya era JPM BESAR dan tahu segalanya sedang bermula dengan hebatnya!

Mengapakah dikatakan demikian? Hal ini kerana apabila perbelanjaan Kerajaan Persekutuan berkembang sebanyak 33% sejak tahun 2007, perbelanjaan JPM melonjak sebanyak 130% dalam tempoh yang sama. Akibat pemusatan kuasa JPM, sekarang lebih 50 buah agensi terletak di bawah kendaliannya dan masih ditokok tambah tanpa segan dan sekatan. UNIK bukanlah agensi terakhir. UNIK bukanlah sesuatu yang unik.

Agensi-agensi penting yang sewajarnya bertanggungjawab kepada Parlimen seperti Petronas dianaktirikan kepada JPM atau lebih tepat Perdana Menteri. Lebih menghairankan, apakah rasionalnya meletakkan Biro Tatanegara (BTN) dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) di bawah JPM? Malahan, Perdana Menteri sendiri turut menyelia 1MDB dan Ekuinas seolah-olah beliau sahajalah yang mengetahui segala-galanya. Langkah tersebut mirip  penekanan seorang filasuf Perancis, Alexis de Tocqueville yang pernah menulis ”A central power, however enlightened and wise imagines it to be, can never be alone foresee all the details of the life of a great nation. Such a task exceeds human strength”[2]

 

Kroni Besar Acuan Najibnomics

Amalan kronisme dengan kroni-kroni besar memang jelas dalam kedua-dua pentadbiran baik Mahathir ataupun Najib. Sistem ekonomi yang dikawal secara langsung dengan tahap penglibatan kerajaan yang keterlaluan merupakan faktor mengapa kronisme dan rasuah berleluasa di Malaysia. Rakyat telah menyaksikan bagaimana banyak syarikat besar negara telah diselamatkan oleh kerajaan atas alasan menyelamatkan pekerjaan. Atas mitos JPM BESAR dan tahu segalanya, keuntungan diswastakan manakala kerugian dinasionalisasikan.

Contohnya, kajian yang dilakukan oleh Simon Johnson dan Todd Minton menyimpulkan bahawa kronisme meningkat selaras dengan kawalan modal dan membuktikan bahawa hanya firma atau syarikat yang berkaitan dengan Mahathir mengalami kenaikan harga saham sejurus krisis Kewangan Asia pada tahun 1997.[3] 

Jika diimbas kembali era Mahathirisme berpandukan buku Barry Wain, senarai yang disyaki mengandungi elemen skandal atau elemen kontroversi lain cukup besar saiznya secara total dan secara anggaran (KPRU_Lampiran). Contohnya, Mahathir pernah menyelamatkan syarikat Perwaja Steel daripada kerugian RM10 bilion. Masih ingat isu penyelamatan UEM? Masih ingat isu penyelamatan Renong menggunakan dana EPF?

Sementara Kerajaan BESAR NAFSU berhujah kuat mengenai pendapatan tinggi, amalan kroni besar membawa implikasi sebaliknya di mana yang berusaha dan bekerja dengan gigih terhukum kerana tidak mempunyai pertalian politik kepada kerajaan dan parti politik. Justeru, yang kaya bertambah kaya, yang miskin papa kedana. Sistem kapitalis dipersalahkan manakala demokrasi terpimpin ala Mahathir disanjung tinggi oleh Najib berikutan penjelmaan legasi negatif Mahathirisme dalam acuan terkini yang bernama Najibnomics.

 

Dimensi Politik Najibnomics

Jika diteliti belanjawan 2011, keunikan Najibnomics menonjol sekali dengan belanja besar, projek besar dan peruntukan besar JPM. Sesungguhnya, dimensi politik ala Mahathir juga mencorakkan pemerintahan Najib. Najibnomics terserlah dengan legasi politik Mahathirisme yang negatif.

Politik populis yang mendominasi pembentangan Belanjawan 2011 tidak lain tidak bukan tujuannya untuk meraih sokongan jutaan pengundi tanpa rasa bersalah terhadap kerosakan sistem ekonomi kemudiannya. Defisit yang terpaksa ditanggung hampir satu setengah dekad terus membengkak akibat projek mega yang tidak strategik mengikut keperluan politik Kerajaan BESAR NAFSU. Seterusnya, rakyat yang terus terpinggir dari arus dasar pembangunan mempunyai daya kebergantungan yang tinggi terhadap Kerajaan BESAR NAFSU.

Institusi kerajaan yang terlibat dalam gejala kronisme yang berasaskan politik naungan (patronage politics) dan budaya rent-seeking di Malaysia berlaku sejak era pemerintahan Mahathir lagi. Rosaknya sistem kehakiman, perundangan dan eksekutif akibat daripada perlanggaran hukum pengasingan kuasa ternyata membawa padah politik dan ekonomi negara. Rakyat pula terus dicengkam dengan pelbagai tekanan dan intimidasi daripada kerajaan. Keseluruhan jentera; polis, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) dan sebagainya digunakan sepenuhnya untuk mencapai penguasaan secara total ke atas kehidupan rakyat jelata.

Daripada era Mahathirisme kepada Najibnomics, percubaan penguasaan hegemoni secara total dilakukan secara berterusan. Jika hari ini disuapkan dengan janji manis pendapatan tinggi dan gaji minimum, keesokan hari disuapkan pula dengan penekanan kebebasan media. Jika hari ini disuapkan dengan projek mega yang berangan-angan hendak menyentuh bulan yang membawa kegelapan, keesokan hari disuapkan pula dengan berita Wartawan Malaysiakini dihalau keluar dari Persidangan UMNO.

Tatkala rakyat dibuai dengan kehidupan negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020, kebebasan ala Mahathir dijadikan rujukan utama Najib untuk menekan pembangkang, media alternatif serta gerakan massa! Najib secara  terang-terangan menawarkan sejumlah wang kepada rakyat Sibu sewaktu pilihan raya kecil Sibu pada bulan Mei lalu. Kartunis Zunar menjadi mangsa ketidakadilan gara-gara menulis kisah satira politik Najib dan isteri.

Sejauh manakah kebebasan  yang dikatakan oleh Mahathir dan Najib menjadi praktis di Malaysia? Bukankah Perlembagaan Persekutuan dan kehakiman sepatutnya menentukan semak dan imbang (check and balance) kuasa eksekutif daripada melanggar prinsip negara hukum? Bagi Mahathir dan Najib, isu keadilan sosial dan demokrasi bukanlah keutamaan pemerintahannya. Malahan, tiada pun ”NKRA” untuk keadilan sosial dan tiada pun usaha untuk mengembalikan integriti sistem kehakiman negara.

Dalam kenyataan[4] yang lepas, KPRU pernah mencadangkan 5 Bidang Politik Utama Negara (NKPA) sebagai langkah perintis mengangkat kembali keyakinan rakyat terhadap sistem pemerintahan negara. Apakah tuntutan pembaharuan dimensi politik dipandang berat oleh Kerajaan BESAR NAFSU bertunjangkan Najibnomics? Apakah pembaharuan dimensi ekonomi ala Najib dapat dilakukan tanpa pembaharuan dimensi politik?

 


[1] The Star, Harvard Business School to study Najibnomics, September 25, 2009

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/9/25/business/20090925134657&sec=business

[3] Simon Johnson and Todd Mitton, “Cronyism and Capital Controls: Evidence from Malaysia,” Journal of Financial Economics, Vol. 67, No. 2 (February 2003), pp. 351–382.

Terima kasih.
Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU)

Sebarang pertanyaan, sila hubungi saudara O. H. Ong 012-2983612.

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://kpru2010.wordpress.com/.

Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) merupakan sebuah pusat kajian yang bebas dan kritikal. KPRU ditubuhkan pada era pasca 8 Mac dengan tujuan membawa idea perubahan kepada warga Malaysia melalui kajian dan sesi dialog.

KPRU memberikan fokus kepada kajian terhadap bidang ekonomi politik dan sektor strategik yang dapat membawa impak jangka masa panjang kepada masyarakat. Dengan penerapan idea baru dan interaksi dengan pelbagai pihak berkepentingan, kajian KPRU diyakini akan membawa pemikiran dan wacana segar untuk menghadapi cabaran negara dalam dekad yang akan datang.

 

Senarai Projek Gagal

  A B C D E F G
1 KPRU           LAMPIRAN
2   Senarai Penyelamatan, Projek Gagal dan Subsidi kepada Korporat Besar          
             
Bil Perkara Nilai Pembaziran (RM juta) Tahun Rujukan Rujukan Lain Catatan
5 1 Kerugian Maminco dan spekulasi pasaran timah $ 1,600 1983      
2 Kerugian Bank Bumiputra Malaysia di Hong Kong $ 3,200 1984 http://sunzi1.lib.hku.hk/hkjo/view/50/5000264.pdf    
3 Penyelamatan Bank Bumiputra kali ke-2 $ 982 1989 http://www.limkitsiang.com/archive/1998/Mac98/sg967.htm    
4 Kerugian daripada Spekulasi FOREX $ 30,000 1989 http://www.limkitsiang.com/archive/2004/jan04/lks2837.htm http://www.dapmalaysia.org/english/2006/july06/lks/lks3966.htm  
5 Kerugian Perwaja $ 11,000 1990 http://www.limkitsiang.com/archive/2000/sept00/lks0523.htm http://www.limkitsiang.com/archive/1999/july99/sg1819.htm  
10  6 Kerugian Penjara Kuching $ 98 1998 http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=367474   Sehingga 2008
11 7 Penyelamatan Bank Bumiputra kali ke-3 $ 750 1998 http://www.limkitsiang.com/archive/1998/Mac98/sg967.htm    
12  8 Penyelamatan Renong menggunakan dana EPF $1,500 1998 http://www.limkitsiang.com/archive/1998/Mac98/sg967.htm    
13  9 Penyelamatan Sime Bank $1,200 1998 http://www.limkitsiang.com/archive/1998/Mac98/sg967.htm    
14  10 Penyelamatan UEM $ 3,800 2001 http://www.aliran.com/oldsite/monthly/2001/6e.html    
15  11 Kerajaan membeli saham MAS daripada Tajudin dengan harga RM8 setiap saham sedangkan harga pasaran hanya RM3.68 $ 1,800 2001 http://www.malaysiakini.com/news/53733 http://www.dapmalaysia.org/english/2006/july06/lks/lks3958.htm  
16  12 Monorail $20 2001 Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Mengenai Prasarana, m.s 3    
17  13 Port Klang Free Zone (PKFZ) $ 4,600 2002 http://blog.limkitsiang.com/2009/04/25/port-klang-free-port-scandal-%E2%80%93-from-rm23-billion-under-liong-sik-rm46-billion-under-kong-choy-and-now-to-rm8-billion-under-tee-keat/    
18  14 Penyelamatan MAS $ 7,900 2003 http://www.dapmalaysia.org/all-archive/English/2002/sep02/lks/lks1862.htm    
19  15 Pembelian MV Augusta pada €70 juta dan kemudian dijual pada harga €1. $ 800 2004 http://malaysiavoices.blogspot.com/2008/08/lim-guan-eng-mv-agusta-scandal-proton.html    
20  16 Jumlah Pampasan kepada syarikat konsesi Tol $ 38,500 2006 http://www.dapmalaysia.org/english/2007/nov07/lge/lge796.htm   Sehingga 2006
21 17 Le Tour de Langkawi $ 2 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_Langkawi http://www.parlimen.gov.my/hindex/pdf/DR-22082006.pdf 
http://www.mncf.org.my/index.html
http://nmmanagementservices.blogspot.com/2008/05/le-tour-de-langkawi-2009.html
22 18 Subsidi kepada IPP $ 22,000 2010 http://www.malaysiakini.com/news/115892   Setiap tahun
23   Jumlah: $ 128,152        

 Comments
Loading...