UMNO eksyen ke tidak?


Oleh Sakmongkol

Alif Ba Ta atau ABC perjuangan UMNO ialah Agama, Bangsa dan Tanah Air. Saya rasa tidak ada parti politik yang merumuskan cita cita dan kehendak orang Melayu lebih baik daripada yang telah di lakukan oleh UMNO. Kerana itulah, sokongan orang Melayu kepada UMNO semenjak 1946 sentiasa lebih kurang kekal. Pada saya ini bermakna UMNO tidak akan fana dan hilang daripada fikiran orang Melayu.

Hanya, sejak kebelakangan ini, sokongan tersebut tidak lagi mutlak dan di beri tanpa persoalan. UMNO sepatutnya di sedarkan mengenai perkara ini terutama setelah mala petaka politik PRU 2008. Masaalah nya, UMNO tidak banyak sedar.
 
Pimpinan dan ahli nya berterusan memikirkan bahawa sokongan Melayu kepada UMNO adalah mutlak dan di beri tanpa syarat. Ini lah kesilapan asas UMNO yang menyebabkan parti UMNO eksyen. Pemimpin atasan eksyen, ketua bahagian eksyen, AJK bahagian angkuh, ketua cawangan sombong, ahli bongkak. Hanya kerana kita UMNO, kita nak buli orang lain. Lama sangat kena buli dan kena tekan, orang sudah ajar kita dalam PRU 2008. Nasib baik tidak kalah semua. Kalah teruk pun, seperti sudah kalah semua.
 
Masaalah kedua, ialah orang UMNO masih tidak sedar. UMNO semacam ada fikiran bahawa- tak mengapa, Melayu ni akan kembali kepada kita semua. Tengok lah.
 
Dua masaalah inilah yang menyebabkan UMNO eksyen. Eksyen sebab mereka berfikiran tidak perlu buat apa apa selain mengistiharkan mereka UMNO dan memikirkan sokongan Melayu datang secara otomotik. Maaf, TPM Muhyidin, jika dua kesilapan ini masih ada, UMNO itu di pandang orang ramai sebagai eksyen. Muhyidin macam pekak dari mendengar bahawa, sekarang ialah musim orang tidak sukakan UMNO lagi. Cakap pemimpin UMNO tidak di percayai, parti UMNO di perlekehkan, ahli UMNO di lihat tidak lebih daripada mamat penagih kontrak dan penerima imbuhan dan habuan. Kamu ingat kamu UMNO, maka kita ini semua berhutangkan kehidupan ini dengan kamu?
 
Tapi inilah sikap yang di pamirkan oleh UMNO keseluruhan nya yang menyebabkan orang kata parti UMNO eksyen. Mereka ingat kita ini berhutangkan hidup ini kepada mereka. Pada PRU 2008, majoriti orang Melayu telah berkata- pegi dah!.
 
Maka saya berharap apabila TPM Muhyidin berkata parti UMNO kita tidak esyen lagi, ianya bererti bahawa pimpinan dan ahli UMNO jangan take for granted
yang orang Melayu akan sokong mereka secara otomatik.
 
Ianya tidak lagi otomotik. Sokongan tidak lagi datang bergolek dan secara mutlak dan tanpa syarat lagi. Tidak esyen, saya harap bererti pimpinan UMNO dan ahli UMNO sedar bahawa lebih banyak mesti di buat daripada hanya melaungkan Agama, Bangsa dan Tanah Air, atau Melayu itu dan Melayu ini. Bagaimana kita mengurus dan menterjemahkan ABC perjuangan UMNO itulah sekarang ini yang menjadi pertimbangan dan di adili oleh orang Melayu.

UMNO eksyen jika ingat orang Melayu ini bapak mereka punya dan orang Melayu akan mesti dan wajib sokong UMNO kerana jenama UMNO itu sendiri. Realitinya, hari ini, orang akan sokong UMNO bila mereka mengadili perbuatan dan kemampuan UMNO berbakti kepada masyarakat.

SELANJUTNYA DI SINI

 Comments
Loading...