Peguam Kian Diancam


By Loyarburok

Tahun yang lalu 5 orang peguam ditahan kerana “berkumpul secara haram” setelah dinafikan peluang untuk berjumpa dengan anak guam. Minggu lalu Suruhanjaya Sekuriti cuba menjadikan peguam saksi bertukar menjadi saksi. Hari ini peguam, Fadiah Nadwa Fikri dijadikan saksi oleh MACC.

Kini giliran peguam Fadiah Nadwa Fikri pula untuk menjadi sasaran peguam penguatkuasa kerana melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai warganegara dan peguam.

Haris menjadi sasaran kerana tingkahlakunya sebagai seorang blogger dan aktivis, dalam mengingati 1,805 orang yang telah mati dalam tahanan.

Fadiah kini ditukar menjadi seorang saksi daripada seorang peguam.

Apakah masalah agensi penguatkuasaan negara kita? Dulu, pihak polis enggan memberi Fadiah dan empat lagi rakan seperjuangannya daripada Pusat Bantuan Guaman Kuala Lumpur, peluang untuk berjumpa dengan anak guam mereka dan menahan mereka kononnya kerana berkumpul secara haram. Lantaran itu, telah kena kantoi oleh SUHAKAM yang menganggap tindak-tanduk pihak polis pada malam tersebut sebagai suatu pencabulan hak asasi manusia.

Suruhanjaya Sekuriti kemudian telah cuba menjadikan wartawan dan juga peguam untuk wartawan itu bertukar menjadi saksi!

Sekarang, giliran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) untuk menukar kapasiti Fadiah Fikri dari peguam kepada saksi.

Read more at: http://loyarburok.com/the-system/talking-about-lawyers/peguam-kian-diancam/Comments
Loading...