Apakah kamu telah lupa amaran Allah?


Kita takut dengan bayang-bayang. Kita takut orang Islam terkeliru kerana penggunaan berganda. Mengapa kita tak fikir kita ada kelebihan sebab orang lain sudah mengakui Tuhan kita adalah tuhan mereka juga. Yang berbeza pada mereka ialah secara teknikal. 

By Motro (Rain Wonder)

Ingatlah….

Sudah lupa kah kamu wahai orang Melayu, beberapa purnama dulu kamu sekelian menginjak-injak lambang ugama jiran-jiran kamu. Kamu berarak sekeliling kota menunjukan kesombongan kamu. Kamu berkumpul dan berteriak menghina dan meludah kepala haiwan yang tak berdosa.

Nah sekarang, amaran tuhan yang telah kamu pinggirkan menerkam dari segala sudut. Tuhan sedang memerhatikan kita yang terkinja-kinja melenting bila nama Allah boleh di miliki oleh orang lain. Umat Melayu di Malaysia, risau akan disalahgunakan nama Allah itu oleh golongan yang lain. Namun mereka itu bukan orang lain tetapi jiran-jiran mereka juga, sahabat handai mereka juga, rakan taulan mereka juga,mungkin saudara sedarah mereka juga.

Apakah sekarang mereka sedar perasaan jiran,sahabat mereka dahulu yang pernah diperlekehkan oleh segerombolan manusia Melayu songsang yang sanggup memijak kepala haiwan yang tak bernyawa. Walaupun setakat ini belum lagi ada berbuat begitu terhadap nama Allah, belum lagi yang menghina nama Allah, belum lagi ada yang menginjak-injak kan nama Allah, tetapi umat Melayu melenting bagai monyet di cucuh puntung rokok.

Dalam kitab yang kamu sanjungi, Al Quran, jelas dan nyata melarang kamu menghina tuhan orang lain. Telah juga disebut dalam Al Quran apa yang bakal kamu terima jika kamu berbuat demikian, namun atas kebodohan, kesombongan dan kedegilan segerombolan manusia Melayu, bahana nya diterima oleh seluruh umat Islam. Sekarang , nah!…. balasan tuhan itu dihadapan kamu semua. Angkara secubit Melayu yang buta hati pada Quran, sekawah Melayu yang merasa hangatnya.

Baliklah lah kamu kepangkal, buka lah Al-Quran, jika amaran dan balasannya telah tertera jelas di dalamnya, cari lah penawarnya, cari lah antidotnya didalam kitab Allah itu. Jangan lah lagi kamu bertekak menyalahkan orang lain, lihat kedalam diri kamu, carilah didalam hati kamu, perincikan lah isi Al Quran itu agar terungkai kekusutan ini.

Orang Melayu di Malaysia penuh dengan bijak pandai ugamanya, politiknya, hujahnya. Janganlah pula kamu mencari dan menjurangkan lagi perbezaan yang ada diantara fahaman ugama. Janganlah lagi dicari kurangnya i’tikad ugama lain, janganlah lagi dicari silapnya ugama lain kerana bukan itu caranya menegakkan yang hak, bukan itu caranya berdakwah. Jika itu juga yang dibuat, ingatlah pesan Allah tentang ugama mu urusan mu, ugama mereka urusan mereka.

Realitinya….
Isu perkataan Allah kini seperti dipermainkan oleh satu pihak. Ucapan-ucapan provokasi sengaja di siarkan supaya jadi hangat. Media kerajaan sedang memainkan isu sensitif secara tak bertanggungjawab. Ada orang cuba menangguk di air keruh. Pemimpin Melayu UMNO sudah mengarahkan pencacai mereka mencanang-canang kan isu ini. Media suruhan sudah mula memalukan gendang perang saraf.

Apakah kerajaan tidak dapat melihat isu itu boleh didebatkan secara harmoni, intelektual dan akademik. Apa kah pihak TV kerajaan terlalu terdesak mengambil hujah dan pandangan yang bersifat emosi. Nampak gayanya ada orang yang nampak dia boleh dapat keuntungan dalam hal ini. Keuntungan politik. Perkara ini dilihat dan diputar-putarkan dalam konteks Melayu-Islam saja.
Jeyovah,Yahoo,Yahweh… apakah Itu. Perkataan itu merujuk kepada Siapa? Tak salah kalau ada Muslim mengatakan “Yahweh” kamu itu ialah “Allah” aku. Sebab mereka percaya, Yahweh itu tuhan Nabi Ibrahim,Nabi Musa,Nabi Yusuf, Nabi Isa.
 


Comments
Loading...