Konsep ras sudah lapuk ditelan zaman


Sejak kebelakangan ini, isu rasisme atau prasangka perkauman lebih kerap diungkitkan.

By Jayanath Appudurai 

Mantan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dituduh bersifat‘racist’, isi kandungan kursus Biro Tata Negara dipertikaikan dan pengarang Utusan Malaysia Zaini Hassan telah menulis, “India tetap India … itulah budaya mereka. Kecoh, kecoh dan kecoh”, dan disusuli dengan kesimpulannya bahawa “Di Malaysia hanya orang India yang pandai-pandai sahaja yang sering buat bising”.

Selain itu, beberapa laporan polis dibuat terhadap Ahli Parlimen N. Kulasegaran kerana “beliau tidak faham mengapa setelah bertahun lamanya masih ada kelompok manusia percaya kepada warna kulit atau penampilan yang lebih tinggi daripada satu kaum lain”.

Dalam pada itu, Zaini pun bertanya: “Dia tahukah apa yang dia cakap? Tapi yang pasti kenyataannya itu cukup sensitif dan akan membuat kumpulan lain (Melayu) marah.”

Pertikaman lidah sebegini hanya menonjolkan betapa ceteknya pengetahuan masyarakat umum mengenai konsep ras yang berunsurkan kepercayaan wujudnya sifat-sifat kaum yang ketara.

Bagi mereka ini, penentuan ras berdasarkan penanda fizikal sesuatu kaum, iaitu warna kulit, tekstur rambut, bentuk mata dan hidung. Mereka menganggap setiap kaum mempunyai warisan genetik eksklusif yang seterusnya mempengaruhi kelakuan semulajadi atau tabii sesuatu kaum itu.

Mereka juga menganggap amalan kebudayaan ada kaitannya dengan genetik, malahan ‘perbezaan’ antara kaum adalah sesuatu yang kekal dan mendalam.

Berpunca daripada tanggapan menyeleweng sedemikian, ada sesebuah masyarakat yang mengamalkan sistem sosial, pentadbiran dan perundangan berdasarkan kaum. Sekiranya kita berhasrat membangun negara kita sebagai masyarakat bertamadun, kita hendaklah terlebih dahulu mengikis tanggapan rasisme yang ketinggalan zaman.

DNA 101

Dalam abad ke-18, pengelasan kaum manusia menjadi tumpuan siasatan oleh para ahli sains kajihayat. Mereka telah cuba untuk mengkategorikan kumpulan manusia berlandaskan pola-pola perbezaan biologi, iaitu warna kulit, ilmu firasat dan geografi.

Seorang doktor Sweden Carolus Linnaeus (yang membentuk sistem mengklasifikasikan tumbuh-tumbuhan dan haiwan) membahagikan manusia kepada empat ‘subspesies’ iaitu orang asal Amerika, dan orang-orang Eropah, Asia dan Afrika.

Pada 1795, ahli sains Jerman Johann Friedrich Blumenbach mencadangkan supaya manusia digolongkan kepada lima bangsa, iaitu Caucasian, Negro atau Ethiopian, American, Mongolian dan Malayan.

Pada 1960, Carleton Coon, seorang pakar antropologi Amerika memperkenalkan istilah Australoid, Capoid, Caucasoid, Congoid and Mongoloid – yang mana masing-masing berkembang daripada asal-usul berasingan.

Namun demikian, mulai tahun 1990-an, satu usaha penyelidikan antarabangsa projek Genome Manusia telah mengenalpasti jujukan genome yang mengandungi lebih kurang 3 bilion pasangan induk DNA [DNA base pairs].

Hampir semua DNA kita — lebih daripada 99% daripada tiga bilion ‘letters’ yang membentuk genome manusia — adalah sama untuk setiap insan! Perbezaan unik kurang 1%.

Keserupaan DNA dua orang adik-beradik adalah lebih daripada 99% dan keserupaan sepasang kembar lebih dekat lagi. Namun setiap individu mempunyai DNA yang cukup unik berasaskan 1% perbezaan yang disebutkan tadi.

Tiada kaum tulen

Dengan kata lain, apakah satu spesies manusia boleh dianggap sebagai ‘kaum tulen’?

Read more at: Konsep ras sudah lapuk ditelan zamanComments
Loading...