Teknik untuk mengalihkan isu


Di dalam politik, teknik untuk “mengalihkan isu” adalah penting untuk memastikan seseorang pemimpin atau ahli politik terus bertahan. Hari ini isu yang hebat diperkatakan adalah mengenai kes kehilangan dua enjin jet pejuang yang bernilai RM 100 juta. Tatkala isu ini sedang hangat diperkatakan, Utusan Malaysia digunakan untuk mengalihkan daripada isu enjin jet hilang kepada isu perkauman lapuk.

By Amin Iskandar

Hari ini Utusan Malaysia menyiarkan artikel tulisan Dr. Mohd Riduan Tee, yang lebih Melayu daripada orang Melayu. Biasalah, di Malaysia, yang separuh Melayu seperti “mamak” atau Cina Muslim akan jadi lebih Melayu daripada Melayu. Klik disini. Artikel seperti ini memang sengaja disiarkan untuk mendapatkan reaksi.

Akhirnya reaksi pun diberi oleh pemimpin Pakatan Rakyat. Klik disini. Mereka mengharapkan agar isu ini terus panas sehingga ada laporan polis dibuat terhadap Dr. Mohd Riduan Tee. Apabila laporan polis dibuat, maka akan berpanjanganlah isu ini.

Apabila isu ini berpanjangan, maka orang ramai akan terlupalah isu kehilangan enjit jet pejuang. Begitulah taktik mereka.

Read more at: http://www.aminiskandar.com/?p=2556Comments
Loading...